2018-08-02 800 浏览
早排叫朋友帮我买咗啲嘢,交收完就一齐去食晚饭。我哋去咗旺角呢一间楼上嘅「私家厨房」,听闻呢到嘅𩠌除咗够大碟,而且仲镬气十足,所以唔可以错过。是日一行人四个人,都叫咗相当多野食,事关环境唔同大排档,冷气十足岩哂我地呢班怕热嘅人士,就可以慢慢食一边倾计。二话不说,柯打咗嘅OK汁煎南非大虎虾、脆皮德国咸猪手都一齐上菜。大虎虾除咗炒得香脆,而且仲大只夹弹牙,呢种调味同煮法真系无得输,非常开胃,可以食几碗饭。至于猪手皮就焗得非常脆口,但内里嘅肉就非常林身,可以点蘸隔离泰式嘅酸汁,又另一种风味。接住到嘅系笼仔荷叶海龙皇蒸饭、姜葱焗美国桶蚝、烧汁脆米安格斯牛粒。蒸饭比想像中更大盘,分别有鱼虾蟹铺面,带阵阵蒜香豉油味,随之仲有淡淡嘅荷叶香,海鲜嘅鲜味完全融入到米粒里面,味道一流。而桶蚝更为夸张,由于用瓦锅热住上菜,故里面嘅葱同蚝仍滋滋作响,众人都哗然,除咗香味扑鼻,只桶蚝果然足料,一共六只都大大只:点样分呢。起筷,桶蚝充满鲜味且啖啖肉,夹埋姜葱食成件事惹味更多,令人欲罢不能。至于牛肉粒相比之下较逊色,因为调味似乎重手咗,口味太咸,但不得不提小菜里除咗有牛肉粒,仲有一啲茄子切咗粒混合其中,结果一齐食又几
OK汁煎南非大虎虾
脆皮德国咸猪手

笼仔荷叶海龙皇蒸饭
姜葱焗美国桶蚝

接住到嘅系笼仔荷叶海龙皇蒸饭、姜葱焗美国桶蚝、烧汁脆米安格斯牛粒。蒸饭比想像中更大盘,分别有鱼虾蟹铺面,带阵阵蒜香豉油味,随之仲有淡淡嘅荷叶香,海鲜嘅鲜味完全融入到米粒里面,味道一流。而桶蚝更为夸张,由于用瓦锅热住上菜,故里面嘅葱同蚝仍滋滋作响,众人都哗然,除咗香味扑鼻,只桶蚝果然足料,一共六只都大大只:点样分呢。起筷,桶蚝充满鲜味且啖啖肉,夹埋姜葱食成件事惹味更多,令人欲罢不能。至于牛肉粒相比之下较逊色,因为调味似乎重手咗,口味太咸,但不得不提小菜里除咗有牛肉粒,仲有一啲茄子切咗粒混合其中,结果一齐食又几夹,只要唔太咸。
烧汁脆米安格斯牛粒
即叫即炸生炒骨

其后有即叫即炸生炒骨、拍蒜炒油麦菜、怀旧琵琶豆腐。生炒骨意想不到地大碟,入口非常脆同热,果然系即叫即炸。食咁多重味小菜,油麦菜最岩中和一下口中嘅味道,大大碟四个人都食唔哂。最后琵琶豆腐即系豆腐同鲮鱼肉混合再煮嘅一道小菜,有种接近食斋嘅感觉,芡汁调味适中,鲮鱼肉新鲜,入口唔会觉腥。
拍蒜炒油麦菜
怀旧琵琶豆腐
总结,无谂到小菜嘅份量都几多,食到最后真系太饱而需要打包。所以建议四个人的话,大概叫4至5个菜再配饭,应该都够饱。