2022-09-29 128 浏览
有一排无入嚟上水,朝早入去探完亲戚再去揾朋友一齐探店,朋友今日话想食西餐,喺新城路行下行下就见到孖宝,其实之前都有曾经经过,但平时唔系成日食西餐,正好今日大家都想食西餐,就行返过孖宝,好彩都算近火车站。孖宝入面环境都唔错,装饰布置都几靓孖宝嘅套餐餐牌原来仲有分午餐价同下午茶餐价,但午餐就包埋餐汤同面包,而我哋去到仲系晏昼两点左右,两点半先有下午茶,同埋太肚饿嘅关系,仲可以试埋个餐汤同面包,真系嚟得合时。我叫咗份纽西兰肉眼牛扒,同行朋友叫咗香煎三文鱼扒,大家都配意粉同饮热奶茶。首先嚟咗两份餐汤同餐包,南瓜蓉汤非常好饮,又好creamy,煮到有啲甜甜哋,同埋好滑,朋友本身都唔食南瓜,点知饮咗啖就饮晒成碗汤。另外个餐包都好松软,配汤一流。轮到主食,先讲肉眼扒,一向唔钟意食太熟嘅牛扒,所以嗌咗五成熟。牛扒其实真系用眼已经知个质素系点,一上台就睇得出煎得刚刚好,肉眼好食之处系有啲筋韧韧哋,同埋有啲脂肪煎𠮶阵油香味会多返少少,块肉都甘香啲。另外个意粉都煮得唔错,唔会太软腍腍,个texture好好,整体味道唔错。开头以为7安士未必够,点知食到饱饱哋另外份三文鱼扒都好好食,又系煎到啱啱好。其实三文鱼扒

孖宝入面环境都唔错,装饰布置都几靓

南瓜蓉汤

纽西兰肉眼扒

另外份三文鱼扒都好好食,又系煎到啱啱好。其实三文鱼扒唔系咁易煎,出面有啲餐厅会煮到又老又嚡,又或者块鱼皮㶶晒,因为煮到过晒笼,但孖宝呢个就恰到好处,肉质仲好松软,味道都唔错,下次嚟要叫返呢份自食至得

香煎三文鱼扒
2022-09-24