2023-02-18
上水都有间好味泰国船面喇!前几日系上水唔知食咩好就睇下 Openrice 上水有咩新餐厅,在众多选择下和友人决定试吓呢间泰船。店舖细细,餐牌简单,店员礼貌招呼。食到一半有2个泰国客人,先发现原来大㕑和侍应系泰国人,识讲泰文。我和友人叫了一个猪颈肉纸米卷、泰式猪手冬阴功米粉、牛肉船面、青柠梳打、咸柠七和 椰汁西米糕(外卖)。猪颈肉纸米卷 (卖相好好,但外卖盒装住,好有泰国外卖店风情 )猪颈肉暖暖的,配上新鲜生菜、红萝卜和青瓜,再沾上甜酸酱,好开胃。泰式猪手冬阴功米粉猪手和冬阴功米粉是分开上的。猪手已经炆到好淋,个皮满满骨胶原,好好味。冬阴功汤底不错,不会太辣。米粉吸晒冬阴功汤好滋味。牛肉船面船面有两种拣牛肉和猪肉,我就择左牛肉。一嚟到先试一啖汤底,汤底甜甜又浓郁。侍应话加啲船面酱食会仲好味,船面酱酸酸微微辣,加左之后汤底更加有层次感,浓而不腻,更开胃,真系好好味,可以下次再encore。仲有泰式肉丸同炸猪皮🤤🤤🤤椰汁西米糕因为食到太饱,最后呢个甜品就打包返屋企食。平时食呢个甜品通常都会好甜,但呢间小店整嘅系唔太甜,仲要好足料,有齐芋头粟米。好味:❤️❤️❤️❤️❤️环境:💙💙性价比:💛💛💛💛💛
泰式猪手冬阴功米粉
牛肉船面