2015-11-07 593 浏览
这夜在上水收工,见时候不早就打算同同事食埋饭先返出市区。本身对上水既商场比较熟,今次同事介绍呢间系街头既日本料理。呢间店唔算大,但入到去几光猛,都算舒服。先来寿司,求其点左几样,反正我只爱吃三文鱼。上碟卖相可以,个样睇落都几新鲜。不得不介绍呢个珍宝三文鱼寿司。店员话一般钟意食三文鱼既客人都唔止食1,2旧就够,所以特别将三文鱼加长,一半当寿司,一半当刺身咁食。如是者2件三文鱼寿司就等于有多2年刺身咁话。虽然呢个做法唔系独特,元朗某寿司店亦出名长尾刺身,但都欣赏呢度既心思。的确,一个人食的话2件三夜鱼珍宝岩岩满足到。另外拖罗味道还是不错的,而且刺身大小刚好,看得出师傅刀法也很好。再来是这个鹅肝汉堡,以鲜甜萝卜夹著香煎鹅肝。入口完全没有油腻的感觉,还觉得萝卜的清甜中有些咸香,配合得不错,比之酒店buffet夹饼干更佳。最后点了几串串烧,因为6串就送Asahi啤酒。师傅只会将串烧烧到7,8成熟就上碟,因为之后会给客人一个小炭炉再烧至全熟,很有地道小店风味。串烧黎讲我个人钟意盐烧鸡翼同鸡软骨。因为配上七味粉果种咸咸香香真系好好味。最后一提,当晚个店员真系好好礼貌,而且好识得推介食品,食都食得开心

呢间店唔算大,但入到去几光猛,都算舒服。
最后一提,当晚个店员真系好好礼貌,而且好识得推介食品,食都食得开心D
2015-10-30