2017-10-24 936 浏览
住上水甘耐,真系第一次食「煌府」。今日放假,决定带妈妈黎饮茶。黎到上水汇11楼,一入去就有侍应热情招待,酒楼黎讲算好干净,望落整洁,加上好多吊灯增添华丽感。望左阵餐牌都几惊喜,价钱比想像中便宜,而且仲有唔少特价点心、小菜。好多野都想食,尤其见到晚市优惠既5大精选,相比其他酒楼真系觉得超抵食。妈妈系个超爱食龙虾伊面同肉蟹既人,最后简左个龙虾伊面,满足一下佢愿望。👏🏻🐉🦐上汤龙虾伊面 $138卖相吸引,龙虾十分鲜甜,肉质厚实弹牙、滑嫩,唔似出面食开既冰鲜货。伊面软硬度适中,吸收哂上汤,多汁好食。妈妈超级无敌满足。食到甘上下,职员递上兜茶比我地洗手,服务贴心。🍲皮蛋瘦肉粥 $13.8以切成细细旧既皮蛋同瘦肉为配料,质地黏稠,唔似D人用泡过既饭黎煲,口感顺滑。平时妈妈饮茶都钟意食下粥,但叫左龙虾伊面后佢一啖粥都唔食。😂最后比我清光。🍃绿茶芋泥饼,$48新鲜炸起,外脆内软,外层芝麻香口,入面既芋泥又唔会好漏,甜左少少外都系一道唔错既甜品。🍱五式点心拼盘 $24.8(虾饺、叉烧包、烧卖、粉果、菜苗饺) 点心选择好多,好多都想食,见到拼盘非常抵就叫嚟试下。五件点心一个大蒸笼上,卖相诱人。🍴虾饺虾肉够

🐉🦐上汤龙虾伊面 $138

食到甘上下,职员递上兜茶比我地洗手,服务贴心。

🍲皮蛋瘦肉粥 $13.8

🍃绿茶芋泥饼,$48

🍱五式点心拼盘 $24.8
(虾饺、叉烧包、烧卖、粉果、菜苗饺)
点心选择好多,好多都想食,见到拼盘非常抵就叫嚟试下。
五件点心一个大蒸笼上,卖相诱人。
🍴虾饺虾肉够哂爽口弹牙。
🍴菜苗饺、烧卖、粉果大大件,虽然未至于皮薄,但内馅都唔错。
🍴叉烧包包皮松软,馅香有汁。
点心整体味道正常,无突出之处,不过胜在抵食。

妈妈成日同朋友饮茶,都系第一次黎呢间。相比上水其他酒楼黎讲,价钱、味道黎讲都系不错之选。侍应们态度都好友善,值得嘉许。
2017-10-16