2016-12-22
知道坑口新开咗间上海婆婆, 我就约咗朋友去食. 上海婆婆系香港都已经有好多分店, 而且价钱唔贵质素又唔错,所以我都几经常去食嫁今次两个人叫咗六样野食,前菜甜品乜都有, 埋单都系每位200, 好抵呀.冰镇醉黄油鸡($76) – 一听个名就知系冰冰冻冻,个汁其实好好味,但酒味如果再浓小小就更好啦!卖相都唔错,鸡切得好完整,一件件排得好靓。二人份量一人几块岩岩好,只鸡虽然唔系话超水准,食得出系冷鲜鸡,但几十蚊食到黎个质素算系好唔错了!蟹粉捞面($108) – 我认为呢个超水准呀, 好多蟹粉个汁好好味, 蟹味重之余仲有鲜甜味, 个捞面真系好好味! 蟹粉系列仲有其他选择, 但只会系季节性供应,唔知其他系咪都系一样咁好味呢?下次会再试蟹粉小笼包!红油抄手($48) – 呢个我本人就觉得一般, 同系街边食到既一样, 唔太特别。一其有五只,但每只都几大只。而且个性同个抄手好似分开咁,好d似自己点汁食咁。同埋个涵好多肥猪肉。如果喜欢食抄手既朋友都可以一试, 唔系好贵,份量都算大,味道一般,唔系十分推介。酱烧茄子($63) – 呢个同我地平时食既鱼香茄子差唔多, 好似冇左咸鱼香味既鱼香茄子咁。比较干身同冇
酱烧茄子($63) – 呢个同我地平时食既鱼香茄子差唔多, 好似冇左咸鱼香味既鱼香茄子咁。比较干身同冇咁油, 个味道都几附合上海菜,重酱油味,亦都好味几野味架,中意浓味朋友可以一试。
婆婆担担面($50) – 呢个担担面都系上海婆婆既主打, 50蚊一大碗两个人share都好饱了, 我个人食担担面好重视个汤,个汤系灵魂。佢个汤好重花生味,好有质感,唯一唔够既系冇酸辣味,美中不足。同埋提醒大家,担担面上左要即刻食,如果唔系,面身会发涨同愈来愈「林」,影响成碗面口感!我次次都会叫,推介之一。
香蕉高力豆沙4件($48) – 最后上咗呢个上海甜品, 划上一个完美既句号。外层系蛋白打到企身,再拎去炸,入面有红豆蓉同埋香蕉,甜度岩岩好,好中意!但如果红豆蓉多d会更好,而且店员知道要即叫即整即食先最好,所以会成日问我地上得未,好细心。可惜我地太饱啦, 打包左两个返屋企.
坑口新餐厅既食物质素都保持到,环境仲唔错tim, 下次一定会再黎!