2018-02-22
年初6入马场工作前到跑马地揾野食,被一间叫上海弄堂既店名吸引左,弄堂其实系小巷既意思,开喺呢条小街非常配合佢既名!小店由门外到内都古色古香,令我仿如置身上海小巷的餐馆!由于我去既时间系下午茶时间,餐厅仍然提供午餐选择,其实我对餐牌内各种上海菜都十分喜欢,例如醉鸡同狮子头,都系我心头好,不个肚仔空间有限,只能选择一样,唯有选择狮子头加菜饭,餐厅主打饺子,既然一场嚟到点都要试下,于是我亦点左个红油炒手!狮子头首先出场,两大旧肉丸,非常足料,食落唔觉有肥肉,啖啖肉! 加埋d鲜甜汤汁渗晒入d肉度,每啖都有汤汁渗返出嚟!汤汁入面既菜,亦经过烹调! 煮到好软稔,吸左少少汤汁令菜更甜!要特别讲一下系碗菜饭,饭入面既白菜仲系鲜嫩,证明唔会预先整好煲左好长时间,令白菜变左黄色,菜饭有咬口,也有白菜既清甜味,份量亦十足!最后出场既系红油抄手,辣油够辣但唔会抢走左饺子本身既鲜甜味道,外面辣食到入面又有鲜甜味,饺子入面既肉亦煮得恰到好处,非常嫩滑! 要特别赞既系饺子既隔水工序做得很好,辣油唔会被饺子多余水份沟淡左! 非常抵赞!