餐厅: 上海榮華川菜館
资讯:

2022-07-24 1138 浏览
陪朋友去「YM² 裕民坊」选购太阳眼镜,之后一齐食晏。由友人带路,嚟左崇仁街呢间以红砖、白纱帘作门面嘅食肆「上海荣华川菜馆」。唔好睇佢店面细细,地方不大,一派街坊格局,原来系一间有超过四十多年历史嘅老店,而且仲要系米芝莲优质推介食府之一。👍🏽👍🏽我哋点左个二人餐 ($258),套餐包两款小菜、一款汤羹、两客白饭同八宝茶两盅。小菜拣左糖醋排骨同韭黄鳝糊。糖醋骨用上腩排炮制,食落肉质好酥香,松而不韧。糖醋汁嘅味道亦调校得啱啱好,入口酸酸甜甜,超级开胃。另外呢碟韭黄鳝糊 (+$38)  制作亦唔马虎,选用传统浓油赤酱,加入芡汁同韭黄炒香。鳝肉腻糯又不失弹性,加上条条都均匀地沾满了酱汁,用嚟送饭真系一流!汤羹选了云吞鸡 (+$40),云吞鸡以砂锅盛上,用料十足。云吞大大粒,内馅用上猪肉和蔬菜制成,蔬菜嘅清甜中和左猪肉嘅油腻,咬落去超有口感,皮薄馅靓。鸡件肉质嫩滑多汁,一点也不柴,而且份量亦不欺场,加上汤底清澈鲜甜,入口温润顺喉,饮完亦唔会觉得口干,美味。最后饮埋杯八宝茶,内有菊花、杞子、莲子芯、果皮、龙眼肉等等,入口甜甜地,味道温和,用嚟润喉很不错,为今餐划上完美句号。