2006-12-31
最最最最好奇的店。严格o黎讲,呢间系泰人吧:除o左无乜黄面人帮衬之外,入面坐o系度既,企o系度既,都系泰国原班人马。问有无menu。「讲广东话啦。」问有无menu。「无呀,你想食乜?」指住客门口「粉面档」既净金边粉(「净系要金边粉?」「咁我想食甜品嘛。」)...同水吧位放o系度既「甜粉」(「呢D系乜o黎o架?」「又要我解释俾你听?」)。净金边粉其实系「斋」金边粉,份量比较细,有芽菜、香菜、炸蒜头等加浓汤汁。加一羹辣椒干,再加一羹黄澄澄的酸辣黄椒汁,超级酸辣,超级刺激;一口喝光,意犹未尽。「甜粉」系斑兰叶加薯粉,银针粉样既粉条,用甜椰奶佐食(问系乜,只系想知道佢个正名)。东南亚甜品出名甜,不在话下;粉条原本黐埋一pat,但落o左落椰奶度,又分番开一条条...直觉觉得水份仍然系多o左少少。份量加上味道,完全拾回o系泰国食到既「地味」- 少o系香港食泰菜既原因,就系因为o个份执拗既「地味」。走的时候,「靓妹,你又几够胆?;烧鸡翼,试唔试?」「下次o黎再试!」我由衷地说。
问有无menu。「讲广东话啦。」
问有无menu。「无呀,你想食乜?」
走的时候,「靓妹,你又几够胆?;烧鸡翼,试唔试?」
「下次o黎再试!」我由衷地说。