2016-06-23
今晚同下男朋友屋企人食饭,食下上海菜先! 入到去餐厅已经好有怀旧感觉!而环境几舒服,唔会坐得好逼! 食物选择好多,我地4个人叫左5个𩠌: 葱爆牛肉、银芽炒鳝糊、虾籽红烧玉子豆腐、鸡丝水晶粉皮、黄金四季豆 鸡丝水晶粉皮前菜先拣个鸡丝粉皮,粉皮好爽口,唔会一旧旧野,加埋花生酱真系一流!而且4个人食岩岩好,唔会太少份量,做前菜真系 !葱爆牛肉次次食呢d𩠌我都系不停食d葱,因为d精华系唒d葱入面,真系劲正! 不过,我都食左一旧牛既,肉质都几好,几嫩,唔会炒到好似旧牛肉干咁!同埋d牛肉都切得几大块,唔错! (不过呢个𩠌就无咩好特别既,叫系正常啦 )银芽炒鳝糊其实我劲惊鳝,但我又几钟意食呢个鳝糊! 佢煮得几爽,又唔会有怪味!最紧要系佢够多汁,d汁上唒d鳝到,咁就唔会见到佢个样!加埋佢有d芽菜,实在系好夹! 虾籽红烧玉子豆腐呢个酱真系不得了,系劲浓既! 一上枱都有d虾籽味!真系落足料!而且佢d玉子豆腐又煎得几好,唔会好多粉咁!同埋份量唔小架! 黄金四季豆呢个𩠌煮得几好,佢唔会太多或者太小咸蛋,个味道岩岩好! 忍唔住食多几啖饭捞埋佢!