2012-06-05 45 浏览
今天约左朋友在上环禧利街食 lunch,但间间食店都门庭若市,细小的门口都塞满了等位的上班族,由街头走到街尾都挑选不到一间食店,忽然看见有一间不太起眼的日本拉面店,反正朋友又未到就入内一看,店内又是坐满人,店员很有礼貌地说大约等5分钟就有位,当时确是不太相信,但反正有点时间就等了,一会店员已跟我说有一张四人枱正在结结帐,最后我就只是等了10分钟而已。我哋叫左一个及,佢哋话个豚骨拉面个汤底好味过豚王㖞,重唔洗排咁耐添….哈哈!而我个人就觉得北海道软壳蟹皇咖喱拉面啲汤底太浓,所以味道咸左啲,但系个软壳蟹皇就炸得好好,咬落都系好脆亦好重蟹味,入面系有膏架…..但由于太浓味的缘故所以都吃剩了,下次可以试啲清少少味道的汤底。

我哋叫左一个
味噌豚骨拉面