2017-08-02
今晚约左三个旧同事收工系上环聚餐, 佢地拣左皇后大道中新开张不久的Cafe "Ask"。我地约左7点系餐厅等, 到Ask时客人已经不多, 原来餐厅20:00关门。😌 我地正犹疑转唔转其他地方食时, 店员好热情招待我地, 同我地讲唔需要赶, 虽然19:30Last order, 不过我地可以慢慢食。到餐厅时已差不多到Last order时间, 所以感觉似包场。😂餐厅唔大间, 楼底好高而且装修设计好用心, 绿色摆设布满整间餐厅, 坐得好舒服。女同事一见到个餐牌就追问店员图片的大象系咩饮品, 即刻点左杯, 其他两个同事都跟住点左。😝晚市主要食Dinner set同All Day Menu, 我地4个人点左2款Dinner set同2款All Day Menu。3个女同事点左拉花的Mocha, 我就点左Cream Brulee Cappuccino, 杯Cappuccino真系有一层脆焦糖系面, 咖啡好香滑, 唔错。同事点的Mocha同Nutella Mocha卖相超靓, 可见咖啡师的功夫, 佢地影左好耐先舍得饮。😍其中一款All Day Menu: Meat Lovers肉类真系比较多, 除
其中一款All Day Menu: Meat Lovers肉类真系比较多, 除左烟肉同香草烟肉肠外, 底层仲有一块厚肉多汁的牛肉汉堡, 牛角饱好香脆而且牛油味好浓, 一个人食的话份量会多左d, 我地Share食就fit。😋
Ask All Day Breakfast好丰富, 我地拣左要炒蛋绝对冇拣错, 好香滑, 唔会太咸, 4个人每人食四份一, 唔多够喉。🙈
黑松露杂菌意粉的黑松露份量好多, 意粉唔太油, 松露味好香, 女同事好钟意, 佢一个人食左大半碟。😂
香草白酒汁青口$98估唔到有咁大煲, 青口好大只, 个白酒汁好creamy, 带有微微香草味, 烟肉好惹味跟青口好配。原本我地仲打算点甜品, 不过食完呢份咁大煲的青口已经好饱, 埋单每人$140, 抵食。👍