餐厅: 榮華南洋冰室
资讯:

2021-09-26 278 浏览
虽然上环好多cafe,但系偶然都想试下唔同嘅嘢,所以今日就去咗荣华南洋冰室,餐厅装修都几有特色,所以都几容易揾到。因为实在太热嘅关系,一嚟我哋就嗌左两杯嘢饮,分别系菊花露同埋柑桔蜜,贪佢哋比普通嘢饮健康。菊花露饮落去甜甜哋,饮落觉得消暑。柑桔蜜就相对冇咁甜,而且饮落去仲好浓嘅柑桔味,直头好似用平时屋企人自制嘅柑桔冲。我叫咗个冬阴功牛柳粒金边粉,冬阴功金边粉味道浓郁,见到店主有心思咁落咗好多香料,煮起嚟更加入味,酸度同辣度都平衡得啱啱好。牛柳粒系分开上嘅,炒得非常之有火喉,而且有啲红椒丝、青椒丝、萝卜片同豆卜做配菜。朋友叫咗个冬阴功汤海鲜金边粉,诚意十足,有好多唔同嘅海鲜,包括青口、鱿鱼圈等等,同样地用咗好多香料去煮,唔单止金边粉,就连海鲜都入晒味。
菊花露

柑桔蜜