上环和式洋食Cafe — 3rd Space▫️呢一间系位于上环嘅3rd Space,除咗主打有和式洋食之外,仲有忌廉麻糬班戟可以选择。之前都bookmark左呢间cafe好耐㗎喇,今次终于试到🫶▫️广岛牡蛎炊饭($140)呢款菜式系限量供应,今次好好彩嚟到可以食到😆炊饭事前需要用水、酱油、味醂昆布等材料制作底汁,再配上野菌及牛蒡。面头铺咗好多芽菜丝、姜丝、木鱼碎、同紫菜。蚝好大粒饱满、好鲜甜多汁🦪系照烧汁煮完再火炙,炊饭捞埋蛋汁同照烧汁,几啱我口味🥰炊饭同样添加咗少少芽菜苗、姜丝,增加咗口感。▫️大阪野菜烧($88)酱料配上有沙律酱同照烧汁,馅料包括芝士、野菌、芝士、莲藕片、烟肉粒、同芽菜苗,材料好丰富,店员话呢一个菜式要趁热食,确保芝士会系流心状态,每一啖都食到芝士味,隐约仲食到少少黑椒香味🤏平时𠮶啲大阪烧感觉上好似斋食面粉咁,但系今次呢个做得唔错,食落唔系好多面粉浆,感觉上健康咗好多。其实整体都好大份,建议两个人叫唔同嘢食一齐share比较好。▫️🍓草莓淡白茶($45)入口有淡淡草莓味,添加左蜜糖,并加上柠檬,感觉好清新而又唔会太甜😋▫️🍫黑芝麻可可奶昔($55)每一啖都食到黑芝麻粒粒,饱
上环和式洋食Cafe — 3rd Space
▫️
广岛牡蛎炊饭($140)
▫️
大阪野菜烧($88)
▫️
🍓草莓淡白茶($45)
▫️
🍫黑芝麻可可奶昔($55)
每一啖都食到黑芝麻粒粒,饱足感都几高
地址:3rd Space
上环差馆上街16号地舖。