餐厅: 日の苑西日式外賣專門店
资讯:

日の苑西日式外卖专门店 NINOEN Japanese Take-Away Shop📍上环皇后大道中346-348号金煌行地下C舖呢日同朋友去上环行下,行到攰但又无咩餐厅啱食,所以就上网有无咩好介绍。我哋喺OpenRice见到呢间专做日本嘢外卖嘅舖头款式多、价钱又亲民,所以就买咗唔同嘅嘢食当晚餐!因为始终系外卖,我哋唔敢叫鱼生或刺身之类嚟食,所以今次叫嘅大部分都系熟食同炸物! 💰$22软壳蟹手卷 🦀平时嘅外卖手卷份量都偏细,但见到呢一个手卷就知佢好足料,软壳蟹都俾得唔少,不过始终系外卖,放得耐咗都系会影响个蟹嘅口感,变得淋咗少少,但味道系好OK嘅! 💰$35蟹籽沙律 🥗咁大兜蟹籽沙律都系$35 ,平到你唔信!除咗有蟹籽同埋青瓜丝,佢仲有一堆生菜垫底,另外仲有一堆蟹柳丝添,捞埋蛋黄沙律酱一齐食,清新得嚟又饱肚,性价比极高! 💰$38火龙细卷 🍤🍣虽然个名叫细卷,但分量一啲都唔细!其实佢就好似卷咗炸虾嘅加州卷,上面唧嘅咸味蛋黄沙律酱真系画龙点睛!一客火龙细卷足足有八嚿咁多,无论系当正餐食,定系一大班人share嚟食都好啱! 💰$43滑蛋猪扒饭 🍱用得外卖盒装,本身都对佢无咩期望,虽然佢外貌
📍上环皇后大道中346-348号金煌行地下C舖

💰$38
火龙细卷 🍤🍣

💰$43
滑蛋猪扒饭 🍱
用得外卖盒装,本身都对佢无咩期望,虽然佢外貌睇落去唔系太吸引,但食落味道都同我喺日本食过嘅滑蛋猪扒饭好似!佢嘅滑蛋好足料,连埋洋葱一齐炒,炸猪扒嘅份量都适中,略嫌炸浆有啲厚身,加埋个盒嘅倒汗水,令佢变得淋身,但如果只系讲味道,佢系一个好食嘅滑蛋猪扒饭!而且佢个饭量好多, 40几蚊就食到咁大盒饭,仲要水准唔差,算好唔话得!

💰$20
紫薯甘栗饼 🍘
Fried Purple Potato & Chestnut Cake
同一般食开嘅日式可乐饼外型睇落去一样,但内馅就比较特别,佢系由粉紫色嘅紫薯蓉做成,仲有啲细细粒嘅甘栗碎粒,食落好有新鲜感,甜而不腻。外脆内软嘅口感好正,味道都系中中挺挺,未到超级好食!