2018-03-27
今日好好心情☀️重游旧公司所在区域--上环其实真系好钟意上环呢个地方...充满住老香港情怀 又包容到新式外来文化最重要系 真系有好多好餐厅系呢度,, 个阵日日出街食lunch都唔怕会食厌La Casa Bistro♥我离职时仲未存在既呢全落地玻璃加黑框的门面 有块小座地黑版写上呢度提供既餐点好有外国街头cafe既感觉😌所以胆粗粗一个人行左入去cafe装修简约得黎好舒服, 以黑白灰为主调白砖墙配水泥地, 加上木系餐桌餐椅加1-2张云石枱两面墙都挂左一排镜 增强空间感今日我坐的小角落~ : ) 听住餐厅播既轻音乐好好放空一下直接行去收银枱点餐... 旁边有超吸引的蛋糕柜😍Set Lunch星期一至六都有, 由11am供应至5pm~价位由$68~$148不等, 非常合理, 而且呢度系不需要加一服务费!!🤩我入座时其实已经下午2点几了, 过左食晏高峰期所以点餐后大约等左10-15分钟左右已经有得食^^牛油果班尼迪蛋$108多士质感很不错..脆得黎有靭度🍞荷兰酱非常充足😍但欠缺应有的微酸味..有点可惜而主角水波蛋则呈完美流心状态, 而且重蛋香😋呢份egg benedict以牛油果代替烟肉, 以法包
La Casa Bistro♥我离职时仲未存在既呢
全落地玻璃加黑框的门面 有块小座地黑版写上呢度提供既餐点
好有外国街头cafe既感觉😌所以胆粗粗一个人行左入去
cafe装修简约得黎好舒服, 以黑白灰为主调
白砖墙配水泥地, 加上木系餐桌餐椅加1-2张云石枱
两面墙都挂左一排镜 增强空间感
今日我坐的小角落~ : ) 听住餐厅播既轻音乐好好放空一下
直接行去收银枱点餐... 旁边有超吸引的蛋糕柜😍
所以点餐后大约等左10-15分钟左右已经有得食^^
牛油果班尼迪蛋$108
荷兰酱非常充足😍但欠缺应有的微酸味..有点可惜
而主角水波蛋则呈完美流心状态, 而且重蛋香😋
呢份egg benedict以牛油果代替烟肉, 以法包代替英式muffin
健康d之余,食完感觉系好清新而唔油腻!!
茶香而唔过浓, 好饮😊
发现呢度用既餐具都好精致.. 好多都系不规则的边边位, 感觉好有艺术感
今日好想食blueberry cheesecake,,, 可惜竟然卖晒>.<
店主好好人咁帮我系Cheese Cake上淋上一层蓝莓酱
蓝莓酱本身好浓郁,,,有少少酒味, 同件芝士蛋糕超级夹!🍰
Cake身有口感 系我钟意的硬度~
但牛油味比较重 有少少掩盖左芝士味
但系overall黎讲 性价比系高😃
食物即叫即制, 水准以上, 而且价钱相当合理
店主会因应客人需求作出食材上既改动, 够flexible👍🏻
即使只系lunch, 食物种类都涵盖左sandwich, pasta, 扒同brunch, 比到客人足够既选择~~
环境简单又有格调, 比到人宁静舒服既感觉
诚意推荐比中上环既各位上班族 黎食个lunch/brunch抖一抖气: )!