2024-12-26
呢排冬天天气清凉就同朋友去 上环度睇下海 睇完之后就嚟到呢间Aha cafe由情侣开嘅小店食个饭🤣 首先叫咗个香煎鹅肝慢煮鸭腿伴松露蘑菇意大利饭 鹅肝好厚身而且煎得好香脆 外面有一层焦糖甜甜地几好食又唔太肥腻 鸭腿经过慢煮之后好淋身 食落好嫩滑 而且松露嘅香味 同蘑菇嘅爽口都好衬鸭腿同鹅肝嘅味道 意大利饭煮得烟烟韧韧有口感 加上忌廉汁 令人食极都唔够 咸蛋黄忌廉酱虾球猫耳朵粉 我本身都唔食咸蛋黄但系呢个咸蛋黄酱嘅蛋黄味唔太浓郁所以失落令人容易啲接受 忌廉嘅香滑 完全融入喺猫耳朵粉入面 而且猫耳朵粉形状可爱 搞到我都唔系好舍得食 虾球亦都整得好弹牙 最后叫咗个酒心tiramisu 呢个整得唔太甜 所以唔太漏 甜甜哋 而且一切落去有好多酒流出嚟 几特别