2020-08-03 628 浏览
朋友推介我上环有间好好味嘅新加坡菜餐厅。钟意周围去食好嘢嘅我当然要去试啦。餐厅门口大大个名,好易认,离远都可以见到。环境都好舒适,但碍于抗疫措施,唔可以堂食,所以只好买外卖返去试。巴东牛肉餐厅好细心,将白饭同巴东牛肉分层放,咁样白饭就唔会吸收哂巴东牛肉嘅汁,巴东牛肉就可以保持鲜香。巴东牛肉炖得软烂入味,味道香浓,辣度则是中等,另外仲配有青瓜片同车厘茄。槟城虾面卖相好靓,但将面同𩠌今返落汤再砌返咁靓嚟影吓相,原来一啲面唔易。面底系星马餐厅最常见嘅掺掺,即系米粉、油面两沟。汤底很浓郁鲜味,辣度亦不算高。相信堂食会更正。香茅鲜橙茶有别于一般嘅鲜橙茶、LeeLaksa嘅香茅鲜橙茶多出香茅味,而估唔到香茅同橙茶都几夹。香茅青柠荔枝梳打香茅加青柠再加荔枝嘅梳打,我都系第次饮。甜甜嘅荔枝味,搭上青柠,再加埋香茅,非常有层次嘅味道,都几好饮。

香茅鲜橙茶

香茅青柠荔枝梳打