2024-04-23
做完正经嘢,准备去食饭。闲日嘅食饭时间,真系好多人,我地都等左好耐先入到去。大部分食客,都系叫定食同拉面 ,不过呢度始终系居酒屋,所以都会叫下其他嘢。睇下餐牌先装修复古,完全系日本居酒屋嘅感觉筑前味噌煮$78睇材料见到有鸡肉、莲藕、萝卜同蒟蒻,日式味噌汤一般偏咸,开头都会担心呢个系咪一样咁咸。不过经过咁多材料之后,只有香味同甜味,唔会好咸,每样材料都炆得好腍。唔知点解,觉得呢个其实系日本家常嘢,不过出面好少地方做,所以非常值得一试。猪软骨拉面$90红烧猪软骨,系呢度其中一款推荐食物。猪软骨煮得好腍,但唔会鞋。有酱油香,配拉面都几正。呢度嘅拉面系曲面,系细个食开嘅味道。芽菜有炒过特别香,都有有紫菜、粟米做配料。一般猪骨汤系白色,呢度颜色清少少,但好够味,再配猪软骨嘅酱油香同油香,味道更丰富。虽然$90无饮品系少贵,但帮衬嘅打工仔都多叫呢款拉面,证明呢个都系一个几好嘅选择。胡麻鸡丝冷面$90材料好丰富,除左鸡丝,仲有蛋丝、紫菜、青瓜、蟹柳、粟米同番茄。冰镇嘅拉面好爽口,捞埋日式芝麻沙律酱,酸酸地,好开胃。用吗呢个冷面,分量系大过上面个拉面架!小计$258加一$25.8总数$284
睇下餐牌先
装修复古,完全系日本居酒屋嘅感觉
筑前味噌煮$78
胡麻鸡丝冷面$90