2022-06-08
自从上次食完印度菜之后,原来我系几钟意食,所以今次朋友话想食印度嘢,毫不犹豫即刻应承今次就放工近近地,拣咗上环Basmati 一间正宗印度餐厅,试吓味道如何🇮🇳地点好方便,上环地铁站一出转过弯就到,餐厅装修非常有印度特色,墙上挂咗好多充满印度色彩嘅画,全部职员当然都是印度人,非常友善,对于唔系好识点餐嘅我哋,都系由店员介绍几款最热门俾我哋👍🏻🫕▪️印度南瓜汤 $ 38 清甜嘅南瓜蓉汤,加咗唔同印度香料,非常浓香Creamy ,仍然食到有南瓜蓉,好好饮🧀▪️酥炸奶酪球 Paneer Pakodas $ 78薄薄既炸桨包住洋葱,青椒,芝士,就咁食已经好好食,一啲都唔会漏,芝士有点像豆腐,好有惊喜,再加埋罗望子酱/ 薄荷酱一齐食,就可以食到不同风味,非常唔错,素食者都啱食🫔▪️千层饼 Paratha $ 34非常酥脆又烟烟韧韧,味道非常香嘅麦味带少少甜味,而且一D都唔油,就咁食或者配咖喱都一样咁好味😋🥖🧀▪️芝士烤饼 Cheese Naan $ 36烤饼中间夹住浓厚既拉丝芝士,非常澎湃,一定要衬热食,非常正,芝士迷一定喜欢🐔▪️香烧春鸡 Tandoori Chicken $ 102必食推介,一上枱
🫕▪️印度南瓜汤 $ 38
清甜嘅南瓜蓉汤,加咗唔同印度香料,非常浓香
Creamy ,仍然食到有南瓜蓉,好好饮
🧀▪️酥炸奶酪球 Paneer Pakodas $ 78
🫔▪️千层饼 Paratha $ 34
🥖🧀▪️芝士烤饼 Cheese Naan $ 36
必食推介,一上枱香料味道香到不得了,烤鸡被厚厚既香料包围住,非常入味,鸡肉肉质几滑,好惹味,底部仲有椰菜丝和红萝卜丝沙律
🐤▪️牛油鸡 Butter Chicken $ 92
印度咖喱蕃茄酱汁,好香浓带少少甜,鸡肉用印度牛油和香料腌咗一日,滑到一个点,捞埋酱汁一齐食,真系超级好食,酱汁配烤饼或者饭,味道一流,完全食到停唔到口
🍹▪️Mojito $ 58
店家特别为我哋制作一杯冇酒的Mojito ,超浓郁的薄荷味,青柠加梳打,少少甜,几好饮
☕️▪️Indian Masala Tea $ 29
一直好想试印度香料茶,如果你本身好钟意饮奶茶,你一定会钟意饮,这杯有点像港式奶茶比较少奶,然后加咗印度香料,我冇加糖,带少少甘甘地嘅味道,我好钟意饮🥰🥰
✨这家印度餐厅非常正宗,职员友善,而且价钱非常相宜,推介推介✨