Green Orange

今日放工同朋友去咗上环嘅西餐厅 Green Orange 食晚餐,由于系楼上餐厅,所以相对比较宁静,亦都坐得舒服啲。我哋叫咗个二人晚餐,首先有刺身带子沙律,鲜甜嘅带子刺身上面有啲三文鱼子,仲有少少青瓜粒同芥末,清新得嚟又开胃。前菜我哋拣咗极尽邪恶嘅鸡肝酱拼盘,除咗有又滑又香浓嘅鸡肝酱,仲有配咗黑松露嘅芝士同salami,配烘过嘅餐包一流,鸡肝酱上面有一层鸡油,非常香滑而且鸡味浓郁。拼盘仲有酸瓜,食完之后可以帮助去油腻感。餐汤有甜甜地嘅忌廉南瓜汤。主菜我哋拣咗美国顶级牛柳裙边,medium 嘅牛柳烧到啱啱好,外面有焦香味,入面仍然粉嫩。上面铺咗Parsley,食落有淡淡的香草味同黑醋调味。第二度主菜系黑松露意大利饭,黑松露香气扑鼻,意大利饭入面夹杂住杂菇,食落爽口 juicy。甜品我拣咗意式奶冻,热情果酱同生果酸酸甜甜,好配合奶冻。朋友叫咗啤梨苹果金宝,crumble 够脆,同云呢拿雪糕好夹,仲食到啤梨嘅果肉。饮品就拣咗prosecco,够消暑味道又唔会太抢。

刺身带子沙律

鸡肝酱拼盘

餐汤有甜甜地嘅忌廉南瓜汤。
忌廉南瓜汤

美国顶级牛柳裙边

黑松露意大利饭

甜品我拣咗意式奶冻,热情果酱同生果酸酸甜甜,好配合奶冻。
意式奶冻

啤梨苹果金宝

饮品就拣咗prosecco,够消暑味道又唔会太抢。
prosecco
2022-07-20