2024-04-05
上环楼上舖有一间印度咖哩,里面装修民族风,同埋有好多特色食物,虽然价钱偏贵,但值得一试。睇下餐牌先Masala Papadam 香辣松化胡椒饼 $32*2=64第一款前菜,好似薯片干脆嘅胡椒饼,上面放芫茜、青瓜、番茄、洋葱,即刻清爽晒,最后要叫多块。Raita 青瓜乳酪 $42呢个乳酪系咸嘅,配印度香料捞青瓜,开胃清爽。因为之后叫嘅咖哩角无俾薄荷乳酪酱,最后我地用呢个做酱汁。Palak Paneer 印度芝士菠菜 $109卖相唔算好好,但原来几正,咖哩香料减少菠菜独有嘅味道,加埋硬嘅印度芝士,营养满满Green Onion Nann 姜葱烤饼 $36食咖哩,系一定要叫饼。呢间可以拣蒜蓉同姜葱,我地拣左比较少食嘅姜葱味。饼做得香脆干身,点咖哩层次好啲,好适合。Hariyali Chicken 烧酱鸡 $108平时食开红色嘅,系Tandoori Chicken,或者Chicken Tikka,呢个绿色比较少见嘅,餐牌写有薄荷香草,香料味道清啲,不过我地都要落好多柠檬汁,感觉香口又清新。Tandoori Fish 香烧马友鱼 $168皮脆肉嫩,有香料香味。Karella Dry 印式烩苦瓜
睇下餐牌先 Masala Papadam 香辣松化胡椒饼 $32*2=64
Raita 青瓜乳酪 $42
Palak Paneer 印度芝士菠菜 $109
Green Onion Nann 姜葱烤饼 $36
Hariyali Chicken 烧酱鸡 $108
Tandoori Fish 香烧马友鱼 $168
皮脆肉嫩,有香料香味。
Karella Dry 印式烩苦瓜 $98
苦瓜只系试过中式煮法,原来印度都有苦瓜食。开头以为系咖哩苦瓜,咁咪又咸又辣又苦,原来佢个特质酱汁有番茄🍅将苦瓜炒埋一齐,爽口又唔算太苦,竟然有下次。
Samosa 咖哩角 $72
外皮香脆,里面嘅薯仔配三色豆,好多香料,有咖哩香味,但无咖哩嘅辣味,
非常开胃。
Mango Lassi 芒果乳酪(Jar) $128
呢啲咖哩香料味重,可能会辣,所以叫定一揸饮住先,呢度唔系净系叫一杯,可以实现乳酪自由啦!不过呢度出品比较甜,感觉唔系用芒果,而系芒果糖浆,就有少少浪费啦!
Margarita $62
同出面嘅Margarita 分别不大,都系有薄荷味,外面加啲盐,感觉清爽,好适合食完浓重香料嘅印度咖哩之后,清口腔见人。
小计 $887
加一 $89