2023-03-02 28 浏览
之前见到social media有好多人系门口𠮶个蓝色花花楼梯打卡位影相已经想去,咁岩今日系附近所以打算去试试。佢位于上环隐蔽小巷,我睇住 Google map 揾左一阵终于揾到入口了 ꉂ(´꒳` )依间充满异国风情嘅小店,门口望入去楼高两层,都几舒服,装修同埋摆设全部都好有心思,店内每个角落都放左好多摩洛哥风情既灯饰,楼上仲有波希米亚风既藤椅 ✧.*○ 𝐂𝐚𝐥𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 $138鱿鱼鲜味弹牙,忌廉汁超 creamy 但不会好油腻,加上咸香明太子,意大利粉每条都沾满浓郁酱汁,好惹味。表面仲加左蘑菇同紫菜,即时感觉和风。○ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐑𝐨𝐥𝐥 𝐂𝐚𝐣𝐮𝐧 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 // $148薯条超脆,仲撒左红辣椒粉好惹味,完全系食唔停口 ₍ ᐢ.ˬ.ᐢ₎˚涨卜卜嘅龙虾包,啲料多到满泻出嚟呀!面包应该用牛油微煎过, 咬落微脆又不失软熟感, 仲闻到阵阵牛油香味。龙虾肉好爽口, 食落啖啖肉好有口感,加上清新沙律酱同埋少少香草调味,岩岩好中和返。○ 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 // $60浓郁既朱古力同伯爵茶估唔到会咁夹,又唔会太甜。又滑又浓,饮完好想再 encore

○ 𝐂𝐚𝐥𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 $138

○ 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 // $60
浓郁既朱古力同伯爵茶估唔到会咁夹,又唔会太甜。
又滑又浓,饮完好想再 encore 多一杯~

○ 𝐏𝐢𝐧𝐤 𝐋𝐚𝐝𝐲 // $65
渐变粉红色,表面仲撒满玫瑰花瓣,好少女心既 mocktail ♡⸝⸝
饮落系好香甜嘅荔枝味 + 淡淡玫瑰味,再加上清新西柚同埋梳打,酸酸甜甜好 refreshing .ᐟ.ᐟ

见佢平日好似有个 Lunch set menu 一个 main 加一杯饮品都系 $138 如果附近返工都可以黎个 chill lunch。整体黎讲食物质素高,有好多打卡位,食物摆盘都有心思,weekend 约埋朋友黎食野影相倾下计都唔错~
- - - - - - - - - ‎-- - - - - -
FOLLOW IG @ FISWEET