2022-02-12
疫情持续,想食晚餐只能提前一至两个钟进行并完成。有日心血来潮,想试吓种草已久嘅上环名物ABC Kitchen,食后果然觉得名不虚传,每款佳肴都食得出系用心之作❤️餐厅特意铺上红白格餐桌布,为晚餐加添了仪式感。俾大家先睹为快,热辣辣嘅面包外脆内软,面包带烟韧,配合优质嘅较耐融(较优质嘅牛油唔会咁容易喺失温融化)牛油,为餐提高胃口作好准备🤗🧀️🍐蓝芝士啤梨沙律$98。当日餐厅事前告知将会以啤梨代替无花果,食过蓝芝士嘅朋友,都知道芝士味浓同带有咸香,配合蔬菜、焦糖合桃同啤梨,浓淡相宜。🍄是日餐汤为蘑菇汤$33。口感绵滑,喺汤面淋上松露油,务求令汤上台时,食客能够闻到阵阵松露香气。🥰香煎鹅肝伴提子酱$138个人觉得西式餐厅嘅鹅肝,正常情况下都唔会难食得去边,但令我觉得最喜出望外嘅,就系旁边清甜嘅提子酱,刚好能够中和鹅肝嘅油腻感👍🏻👏🏼西班牙烧乳猪配薯蓉和酸椰菜$208一般而言,西式烧乳猪效果有时候系会撞手神,或因人而异(厨师手艺)。火候若然控制得唔够好,烧猪皮就会厚而硬,同中式薄脆烧猪皮嘅效果唔同。带着半信半疑嘅心态点左,结果令人非常欣喜,猪皮炸得非常香脆透彻,同时能够保持猪肉嘅水份,而皱皮酸椰菜
俾大家先睹为快,热辣辣嘅面包外脆内软,面包带烟韧,配合优质嘅较耐融(较优质嘅牛油唔会咁容易喺失温融化)牛油,为餐提高胃口作好准备🤗 🧀️🍐蓝芝士啤梨沙律$98。当日餐厅事前告知将会以啤梨代替无花果,食过蓝芝士嘅朋友,都知道芝士味浓同带有咸香,配合蔬菜、焦糖合桃同啤梨,浓淡相宜。 🍄是日餐汤为蘑菇汤$33。口感绵滑,喺汤面淋上松露油,务求令汤上台时,食客能够闻到阵阵松露香气。🥰
香煎鹅肝伴提子酱$138
西班牙烧乳猪配薯蓉和酸椰菜$208
一般而言,西式烧乳猪效果有时候系会撞手神,或因人而异(厨师手艺)。火候若然控制得唔够好,烧猪皮就会厚而硬,同中式薄脆烧猪皮嘅效果唔同。带着半信半疑嘅心态点左,结果令人非常欣喜,猪皮炸得非常香脆透彻,同时能够保持猪肉嘅水份,而皱皮酸椰菜配搭同幼滑薯蓉梗系非常出色。so yummy!! 🤤
🐦令人惊艳嘅菜式之一,就系呢款法式千层鸽子批$238,绝对属店内代表菜式!除咗对半切开嘅批之外,厨师精心炮制烟熏鸽腿,控制火候刚刚好,肉质非常鲜嫩。唯一美中不足嘅系只有一边髀,如果两边都比晒就可以同挚爱分享喇🤗😆
同威灵顿牛扒嘅制法相似,法式鸽子千层批喺pastry内用一片椰菜包裹好肉类同内里蔬菜,能锁住肉汁之余,防止油水渗透,影响批皮口感👍🏻
最后甜品为覆盆子疏乎厘$68,以及朱古力心太软$68。疏乎厘巧妙利用莓子带微酸嘅特性,独特嘅香气同味道避免令食客感到过腻,味道非常清新,优秀!👍🏻👍🏻👍🏻而心太软不过不失,系热情果雪糕有惊喜(一开头见到颜色会以为系标配云呢拿雪糕🤣🙊)
疫情大家都唔容易,期望香港会更用心炮制食物嘅餐厅都能够屹立不倒,抵抗疫情嘅洪流,等我哋呢班为食之人能够长食长有!🤗👏🏼👏🏼💪🏼