上环禧利街咖啡店—良心Cafe Why50#跪玻璃系列🥺早排食完之后,一直都未出食评,最近得知Why50只营业到10月尾🥺 有兴趣快啲呢一两日去食、去Chill,去支持下呢间高质Coffee Shop! 餐厅好近上环地铁站,五分钟左右路程就到!小店环境空间唔大,座位唔多!食物以健康食材为主🥗.先讲下点解呢间Coffee Shop叫Why 50:唔知大家知唔知一杯标准咖啡大约要用几多粒咖啡豆嚟冲?答案就是50粒。而背后意义系: 用50粒豆做一杯咖啡,一日究竟用左几多粒咖啡豆,要农夫们去采收,用黎满足我地快乐?.讲番咖啡先,呢度既咖啡豆用多地既单品咖啡豆系澳门🇲🇴做烘焙,配上双头 Slayer 咖啡机,冲出黎既咖啡味道更强!我真系好钟意呢间嘅咖啡☕️,不但香浓,而且口感层次突出,真系有回甘!.📌 Latte $40拉花靓已经赢左一半🤭奶同啡既比例同份量刚刚好,少少苦味,带微酸👍🏾.📌 Iced Mocha $45唔会太甜,刚刚好,够冻但饮到最后都唔会沟淡个啡!.📌Hey Char Siu $94超级好食😳 一定要嗌!一定要嗌!一定要嗌!(重要嘅嘢要讲三次) 原本谂住Cafe食叉烧边有好嘢呀😌
上环禧利街咖啡店—良心Cafe Why50
#跪玻璃系列🥺

先讲下点解呢间Coffee Shop叫Why 50:
📌 Latte $40

📌 Iced Mocha $45

唔会太甜,刚刚好,
够冻但饮到最后都唔会沟淡个啡!
📌Hey Char Siu $94

超级好食😳 一定要嗌!一定要嗌!一定要嗌!(重要嘅嘢要讲三次) 原本谂住Cafe食叉烧边有好嘢呀😌,实系俾d又老又干既叉烧我食啦,点知#再跪玻璃系列😂 每旧叉烧都切到大大粒一口叉烧,少少焦香脆口带点炭香味,仲要系半肥瘦蜜汁叉烧,肉质软腍有咬口😭 我错了!配上劲滑劲多既炒滑蛋,有浓浓既蛋香味,洋葱🧅香腍,增添层次!
而面包系用左厚切sourdough,烤至脆身,但包身因为舖上满满既滑蛋同叉烧,令面包质感变淋,但依然食到sourdough既酸感!
估唔到叉烧crossover sourdough又几好食几夹㖞🤔
📌 50 Brekkie $112

朋友就叫左呢个50 Brekkie,我试左一啖,同样好好食👍🏾👍🏾👍🏾 配料包括炒滑蛋,牛油果🥑,三文鱼,Sourdough,Ham,杂菇,沙律菜!
样样材料都好新鲜,而且味道好夹💕
总括黎讲,Why50系一间好有质素既Coffee Shop Cafe, 不论咖啡定食物都好有质素!呢两日知道Why50要结业,内心真系觉得好可惜好愧疚,想试既话,呢两日一定要去啦,买杯Take Away ☕️ 都好呀🥺希望佢快D 重整旗鼓,新舖再见😭
午餐