2021-10-11
不得不赞叹上环真系一个充满艺术色彩嘅地方🎭呢间位于文娱中心附近嘅404 Plant🪴由bagel网店起家 到今年年初开埋门市 最近仲宣布将会登陆将军澳 真系令人振奋嘅消息 可喜可贺🥳-上环总店装修以蓝色兼搞怪作主题👀墙上嘅搞怪公仔原来系人手画上去😲楼高两层 后门仲有个小型室外用餐区 去到楼上已经满座 所以我哋坐咗楼下-佢哋主打美式bagel 超多口味 咸甜皆有 另外仲有咖哩饭 沙律 意粉 pizza🤤最重要呢度全部食品都系纯素架!不含鸡蛋或者奶制品 全植物性成分制作👍🏻当中最出名就系呢个triple biscoff-🥯Triple Biscoff 焦糖三重奏 $75(Melted biscoff sauce, biscoff biscuits, cream cheese)招牌甜bagel 卖相相当吸引🤪而且系我钟意嘅多馅bagel 中间布满Lotus饼干碎 仲加咗cream cheese 最顶淋满biscoff酱 超级邪恶🤤bagel包身较硬身 用刀切开都比较吃力 所以食落系偏烟韧 味道就有种好熟悉姜饼味😆唔会甜到接受唔到 好似食咗个甜品咁😉-🧇Cinnamon Apple Croff
🥯Triple Biscoff 焦糖三重奏 $75
🧇Cinnamon Apple Croffle $60
呢款系新推出嘅 所以menu暂时未有😆croffle颜色偏深 好钟意佢哋个肉桂苹果🍎肉桂味啱啱好 唔会太重 苹果粒又保持到爽脆嘅口感 配埋脆脆地嘅croffle好夹
🍛Cheesy Omnipork Cutlet Curry Rice
日式炸流心芝士新猪扒咖哩饭 $80
一拎上手就闻到超香咖哩味😚味道比平时食嘅日式咖哩辣啲啲 好送饭 猪扒方面 佢哋用咗新猪肉去整!炸得好脆口 一时之间都忘记咗佢系素肉🤣不过略嫌芝士比较少 唔系几做到流心效果🧀
☕️Tienguanyin Latte 铁观音拿铁 $55
出面好似好少见到 所以特登叫嚟试下 估唔到又几好饮 味道仲有啲似焙茶 茶味重又唔会太甜😙
唯一有个位我觉得可以改善下 就系切野嘅时候 铁盘好容易转嚟转去 不过可能上层嘅台就唔会呢个问题🤔另外佢哋仲有提供cocktail同shisha架🍸留意返佢哋采用自助式服务 落完单之后需要自己拎食物同餐具🍴用餐后就放返去楼梯口嘅回收区所以大家上上落落记得小心啲😬