2024-10-21 454 浏览
爹爹妈咪回乡旅行,呢几日都要自己出街觅食,呢间上环嘅人气星马菜就变咗我嘅饭堂。餐厅装修别致,好多落地玻璃窗,朝早下昼采光度十足,夜晚🌃就视野广阔,唔逼嘅平日晚上,2个人黎食都成日会安排大卡位比客人。新加坡喇沙LeeLaksa 作为镇店招牌,对佢期望高是必然的。虽然期望高,但佢最后是真的符合了我的期望,喇沙汤底椰香浓浓,微微辣,香而不呛,大量芽菜,爽脆且无草青味,配料亦都比得几足,虾肉爽蛋不实虾味李派海南鸡饭拼喇沙Hainanese Chicken Rice w/ Singapore Laksa鸡油饭粒粒分明,油润度适中。鸡肉亦嫩滑,而且份量给得几大方,吃完饭还有鸡肉剩下,可以慢慢吃,另外还有一碗小喇沙,虽说是小碗,但其实也非常足料,跟大碗一样也有半粒溏心蛋在内。大虾青木瓜沙律Green Papaya Salad w/ Prawn非常清新的一道前菜。木瓜质感爽脆多汁,上面撒上许多花生碎🥜,令口感更香,加上多只大虾及酸甜酱汁,几开胃。

新加坡喇沙
LeeLaksa