2021-10-31
带可爱嘅同事去茶家,lunch time挑战去cafe都咪话唔赶,今次终于试埋brunch同未食过嘅蛋糕。打紧呢篇时见到佢地出post话做到年尾,真系万分不舍,佢地嘅scones同hojicha au lait真系好啱我口味,之后又少左间出色嘅茶室,希望之后会重开。
🍽Huevos Rancheros Toast ($118)酸种面包嘅皮硬而脆,包身涂上蕃茄莎莎同酸忌廉,再洒上辣椒碎,toppings除左常见嘅牛油果同荷包蛋外,仲有甜甜地嘅泰式肠,配搭新鲜。
🍽Tea-soaked Egg Avocado Toast with Pork Floss($128)原来店主来自台湾,所以加入家乡特产肉松,配牛油果咸甜咸甜嘅组合唔错,最钟意茶叶浸泡嘅水波蛋,流心而有淡淡嘅茶香。
🍽Mushroom, Spinach & Feta Quiche ($108)本来系Thai sausage quiche,但可改为素食蘑菇版本,留意制作时间约20分钟(店员有提醒),我地食得好赶,依稀记得蘑菇嘅份量好多,蛋批皮几脆身,有黑醋菠菜叶伴碟。🍽Thai Tea Cheese Cake ($58)蛋糕质感比
🍽Thai Tea Cheese Cake ($58)
蛋糕质感比NY Cheesecake轻盈。上次食绿茶味觉得芝士味较重,味道方面泰茶味平衡得好啲,不过再黎我应该会食多个scone。
🍽Scone ($180/6 or $36/1) 唔知推荐左茶家嘅scones畀几多人,呢度嘅scones较扁身,翻热后脆嘅部分较多,内层亦够松软,唔太干唔浆口,牛油味重,虽然有Matcha & White Chocolate,但Earl Grey Lemon先系我最爱。
☕️Iced Hojicha Au Lait ($58) 即叫即煮嘅焙茶欧蕾,真系以茶叶冲泡而唔系用粉,味道更香更浓,再饮依然好钟意,同事都赞不绝口。
☕️Matcha Soy Latte ($62)
豆奶同抹茶融合得好好,不但无喧宾夺主,仲带出抹茶嘅鲜甜,适合慢慢细尝。 价钱唔平,但饮品同scones高质,之前周末黎坐两个钟都无人赶,唔系好似深水埗啲速食cafe咁,我觉得值得。
餐牌: