2022-02-21
上环地铁站口旁有一间店面非常抢眼既蓝调咖啡店 - BlueBird Coffee。见过好多啡友打卡,今日轮到我试吓。旗舰店应该有两层朝啡晚酒,但可能应该因为疫情关系,去到见到只系开放地面一层。.咖啡店暂时只供应Pastry、沙律或者乳酪杯呢一类非常简单嘅轻食,并冇其他热食供应。主力为附近嘅打工一族提供醒神咖啡同早餐。.啡店用宝石蓝调做主打,配衬高贵金色,连咖啡机都系用咗同一色系。分室外同室内区域,室内有舒适沙发软座椅,比一般简约风啡店更有格调。.手冲咖啡💲68手冲索价不贵性价比几高。店家提供四款选择,今日先试耶加雪夫Yirgacheffe既 SOE,啡豆属于浅烘焙,味道系柑橘果香、花香同带蔗糖香,个人觉得甜度几高。.Cappuccino 💲40冇试到佢哋特别款式嘅咖啡,独孤一味点番传统泡沫咖啡。咖啡味道浓郁顺口。.Chocolate BrownieApple Crumble Tart点左两款甜款Pastry衬咖啡。苹果金宝挞系店员推介,呢款英式甜点细细个个酸酸甜甜,份量刚好。朱古力Brownie 非常湿润,朱古力味浓。.不专业食评nei.foodie
手冲咖啡💲68
Cappuccino 💲40