2022-09-06
今晚收工之后黎左鋿晶馆食埋晚饭先返归,鋿晶馆晚市小菜之前试过质素都唔错。地点喺上环港铁站出口附近,都方便。入面装修光猛,地方干净。餐牌有小菜,烧味,汤羹鱼翅,海鲜,都有套餐。老爷子半肥不瘦蜜饯叉烧 例 $128先黎一客烧味。叉烧一客9件,只碟系暖既。叉烧半肥瘦,外皮少脆而入面非常腍,个汁都好啱味,蜜汁调得好。呢个份量都唔少。正野!龙虾汤瑶柱烩海皇羮 龙虾汤瑶柱烩海皇羮用左两只好靓嘅汤碗装。材料好多吓,有爽脆虾肉,瑶柱,菇菌,红萝卜,豆角,蛋白等等。味道好清,不过我都冇另外加调味,都几健康。如果龙虾汤味道浓d就更好。烧汁煎焗海石斑头腩煲 $168烧汁煎焗海石斑头腩煲原煲上,吱吱声热辣辣上枱。石斑头腩有10旧左右,虽然有骨,不过好入味,外脆内淋,明显煎过。其他配料有灯笼椒,蒜头同洋葱,非常入味。蜜椒薯角一口牛 $118牛柳粒好淋,牛味又浓,份量唔少。薯仔外皮少脆而内软。其他配料有灯笼椒同洋葱,最后洒上白芝麻粒。呢道菜都好好。虾干啫啫通菜煲 例 $98虾干啫啫通菜煲都系原煲上,吱吱声热辣辣。通菜好嫩,吸咗好多油,配有虾干同肉碎,一d都唔寡。陈皮绿豆沙食完仲有糖水送,系陈皮绿豆沙,绿豆煲到烂哂
老爷子半肥不瘦蜜饯叉烧 例 $128
龙虾汤瑶柱烩海皇羮
烧汁煎焗海石斑头腩煲 $168
蜜椒薯角一口牛 $118
虾干啫啫通菜煲 例 $98
陈皮绿豆沙
食完仲有糖水送,系陈皮绿豆沙,绿豆煲到烂哂,陈皮味好香,完全唔甜。
今餐菜式丰富又惹味,一如以往,水准不俗。餐厅系自家制品牌,师傅曾经喺日本东京富丽华工作,专为高管达人同明星服务,返港后喺多间米芝莲酒店同大型连锁集团做主管,来头都唔少野。听闻呢度所有手作点心系现场即点即做。