2023-02-15 207 浏览
今晚约咗朋友聚旧,拣咗系上环普庆坊嘅呢间我爱慢煮晚餐,贪佢够隐蔽,可以慢慢倾计。最近开始热返,朋友一坐低就叫咗一杯荔枝接骨木花特饮。杯特饮加了雪碧,味道清香,荔枝味道浓郁亦有几粒荔枝肉。我哋仲叫咗芝士条做餐前小食,新鲜热辣炸起,外面脆入面烟韧,食起上嚟有拉丝效果,仲可以点mayonnaise食。主菜朋友叫咗红酒香草烩羊膝,一放低时整道菜烟气缭绕,睇得出佢啱啱整好。羊肉好好肉地,够嫩又唔骚,加咗香草令味道更出色。酱汁有小小甜味,点嚟食又别有一番风味。我叫咗香烤三文鱼扒,三文鱼皮煎到香口,鱼肉油脂充足,咬落松化。最后,我哋拣咗慢煮红酒梨子配雪糕做甜品。原只嘅梨味道带有好香嘅红酒味,红酒煮完梨之后亦同时变到好甜,饮落有啲似mulled wine。配玄米茶雪糕,清清哋同红酒梨子好同夹。

荔枝接骨木花特饮

芝士条