2020-12-02 45 浏览
前排疫情严重,我同朋友都有一段日子无出街食饭。不过因为听到Season Plus喺上环开新店,所以我哋决定要出去支持下。记得前两年喺尖沙咀分店食生蚝𠮶阵,真系带畀我哋无限惊喜㗎!呢晚大约七点半,我同朋友准时收工嚟到上环呢间新店!因为圣诞节就快到,舖外挂满靓靓嘅枫叶藤蔓,加上若隐若现嘅橙色灯光,畀人有一种置身加拿大过圣诞嘅浪漫气氛。朋友忍唔住喺店外疯狂打卡,之后先舍得行入店里面。店入面除咗有一个迷你吧台之外,仲有好多张充满异国风情嘅餐枱。侍应一见到我哋两个,就即刻笑意盈盈咁欢迎我哋。一坐低,我哋就忍唔住打开餐牌,睇吓有咩好嘢食。侍应诚意推介我哋试下羊扒、生蚝等皇牌菜式。坐咗唔够10分钟,第一道菜就送上我哋面前喇!烟三文鱼沙律 $58识我嘅朋友都知道,我系无三文鱼不欢!呢度几片卷成百合花嘅烟三文鱼带有淡淡烟香,口感非常肥美丰满。而沙律菜、珍珠茄之类都无比新鲜,绝对系值100分嘅前菜呀!骨付肠 $68第二道菜名叫骨付肠。其实我哋初头因为呢碟菜个名好得意,所以忍唔住叫番碟,想睇吓佢嘅庐山真面目。原来唔少人都唔知道,骨付肠其实系将鸡骨插系日式肠度,形成一只只迷你鸡髀,造型非常精致。当然佢个味道都

烟三文鱼沙律

烟三文鱼沙律 $58

骨付肠

骨付肠 $68
第二道菜名叫骨付肠。其实我哋初头因为呢碟菜个名好得意,所以忍唔住叫番碟,想睇吓佢嘅庐山真面目。原来唔少人都唔知道,骨付肠其实系将鸡骨插系日式肠度,形成一只只迷你鸡髀,造型非常精致。当然佢个味道都冇令我哋失望,几条骨付肠都煎得火喉适中,脆口弹牙。

美国安格斯肉眼扒

美国安格斯肉眼扒(五成熟) $248
话明食西餐,点可以冇牛扒呀!我哋呢块安格斯肉眼扒脂肪分布平均,肉质鲜嫩多汁。侍应果然冇介绍错,佢哋话煎到五成熟嘅肉眼扒特别柔软,食落口更加能够保住浓郁嘅鲜牛味!正呀!

威尔斯羊西冷

威尔斯羊西冷 (七成熟)$198
食完咁正嘅牛扒,就轮到羊扒登场啦!本身我哋谂住份羊扒都要五成熟,但侍应就话羊扒系要七成熟先至啱啱好,所以我哋就决定听从专家建议。闻说威尔斯羊一向有「皇室羊肉」嘅美誉,香港极少高级餐厅先会用呢款羊招待客人。虽然我个人唔系咩羊痴,但都觉得呢款羊肉肉质纤维细嫩,香而不膻,齿颊留香。

食紧主菜个阵,突然间有好多人跑出店外。原来系两只超级可爱嘅狗仔喺店前两张凳仔𠮶度chill紧,佢哋嘅主人见狗仔咁钟意呢度,都忍唔住坐低饮番杯野,好好享受人生!听店主讲,原来成日都有小动物喺店外徘徊,所以钟意毛孩嘅朋友仔,都可以多啲嚟呢度帮衬。

话咁快,终于嚟到我哋期待已久嘅生蚝大餐喇!因为我同朋友咩都想试,所以就豪叫精选生蚝 (6只)、美国中码生蚝(2只)、南非生蚝No. 1(2只),同埋法国蚝后Gillardeau No. 0(2只)。呢几款肥美结实嘅生蚝味道好有层次,先系淡淡嘅海水味,然后就会慢慢食到一股蚝肉鲜味,最后系清甜嘅水果味,真系令人越食越想食!

食咗咁多嘢,点都要叫番杯嘢饮!呢排我同朋友都想养生,所以分别叫咗杯橙汁同苹果汁。餐厅负责人话,迟啲会有一系列嘅酒品供应,到时我同朋友一定要再嚟试下。
2020-11-30
烟三文鱼沙律