2020-02-15
上环怀旧英伦隐世cafe☕️-由上环地铁站慢慢往上行10分钟,终于到啦😵(其实真系几隐蔽...)系外面已经感受到呢间餐厅嘅怀旧英伦风格,岩晒想要打卡嘅你😜入到去,感觉好vintage(虽然话怀旧,但系环境系整齐干净舒服嘅),加埋啲怀旧嘅音乐,星期五收工来食饭饮下酒真系好chill呀🥳Oldish Four Cheese Beef Burger (Served with thick-cut French fries & mixed salad)$158🍔burger好厚好大份,芝士薄片大块得来又脆口,牛肉亦超juicy,个包唔会太厚又唔干(真心比like👍🏻),整体好有口感,啖啖牛肉都好juicy好有芝士香,完全令小金对burger彻底改观😍薯片加左少少香草之后,真系好香好有薯味😋.Seafood Risotto$168🦐个饭份量好多,好有口感,好creamy,tomato sauce唔会太酸。少少嘅蕃茄酸加上herbs嘅香味,好开胃唔会好易’济住济住’😂海鲜好入味,种类又多,有青口,带子,大虾,墨鱼,真系好丰富😍.Oldish Tiramisu$68🍩呢个作为oldish嘅人气之选,小金
Seafood Risotto$168🦐
Oldish Tiramisu$68🍩
呢个作为oldish嘅人气之选,小金点可以唔试下呢😏上到枱店员先会帮你倒咖啡,所以唔洗惊蛋糕底好快淋晒太重咖啡味(想咖啡味浓啲嘅可以浸耐少少先食)呢到嘅tiramisu有别于岀边街食个啲,咖啡味重啲,唔会好甜好漏,口感方面,除左底层系蛋糕之外,真系好creamy,好似食紧雪糕咁(好少食到咁浓又咁creamy嘅tiramisu)
Hong Kong Beer (Amber Ale)$68🍻
呢到竟然有Hong Kong Beer Co.岀嘅手工啤。香港岀品,必属佳品,又点可以唔支持下呢😜手工啤的确唔同啲,味道唔同啲仲好似多气啲...小金好少饮啤酒,都唔识好仔细做对比,但的确比普通啤酒香啲好饮啲嘅