2021-06-21
黎到上环揾新Cafe 见到呢间蓝金的双层新店#BluebirdCoffee 总店系#西营盘最近进驻上环 系干诺道中电车站旁交通十分方便 lunch hour都相当繁忙呢度主要以轻食为主 配以多款精选咖啡☕️劲中意食面包蛋糕的我见到玻璃柜简直系心心眼劲多款中意食的法式常温蛋糕包括#Madeleine #Canele #Financier 等仲有#LoafCake #Sandwich #Salad贪心的小狗想试晒咁多款🤫主角试左#ParmaHam & #Cheese Sandwich呢个大推!首先份量大 男仔都够食入面系Mayo Ham Cheese 菜的配搭简单滋味 店员主动烘热埋脆卜卜好好食其次系芝士菠菜酥 同样热辣辣酥皮香脆 馅料满满 但一啖入口又出奇地唔腻King Size的#Beetroot Salad啱晒on diet的女士#Matcha Loaf Cake超大件抵食十分松软 而且香喷喷 但对我来讲稍为甜咗少少朱古力挞又系另一推介 佢唔会太甜而且挞底好松软 入面好幼滑 入口即融啱晒钟意食朱古力嘅食货🍫饮品方面多到眼花撩乱 除左奶啡同无奶的仲有frappe #handdrip 等
#BluebirdCoffee 总店系#西营盘
呢度分short/tall/grande/venti
啱晒一日唔同时间想饮的份量
Dark Mocha一啲都唔甜之余 可可味突出
Dirty Chai的balance刚好☺️
整体系空间十足 环境舒服好坐的轻食咖啡馆!