2023-12-11
📍鱼虾蟹中环歌赋街45号地舖••••••••••••••••••••••••••••••💝特大海虾配招牌特浓鲜虾汤面 (配溏心蛋) $188一上台时真系俾只巨型花竹虾震撼到🤩有成2/3个碗咁大,真系名副其实嘅「特大」🫨食落非常鲜甜弹牙,虾膏亦系满满🦐另外仲有3大片高质鱼片🐟以及粟米、木耳丝、青葱作配菜🌽真系超级足料❣️汤底以新鲜虾头及虾壳熬煮🥘仲要标榜系无味精❌饮落海鲜味十足同时亦好清甜🤤表面唔会好似某啲汤面舖咁有层油🤕即使饮晒亦毫无负担、唔会觉得油腻/ 口渴😚虽然个人觉得呢个份量及质素系值呢个价钱🫢但如果各位想悭翻少少🤫建议可以拣$108嘅招牌特浓鲜虾汤再配虾🫡同样可以享受到呢个超有心思熬制嘅汤底🤭另外仲有2款前菜、1款小食、1份生果🤓整体的摆盘及配搭真系令人非常满足🥰••••••••••••••••••••••••••••••💝秘制酸菜鱼汤鱼片米线 $98自选汤面方面我地就拣左呢个酸菜鱼汤😗主菜可选鱼片/ 虾/ 鸡肉🥸而主食方面亦有面/ 薯粉/ 米线可供选择🍜酸菜鱼汤嘅酸味及麻香都十分突出✨味道刚好唔会过咸,充满鱼香之余亦唔腥⭐️鱼片非常新鲜、极度嫩滑🐠一食就知绝非雪藏的一般货🥶而且仲
中环歌赋街45号地舖
💝特大海虾配招牌特浓鲜虾汤面 (配溏心蛋) $188
一上台时真系俾只巨型花竹虾震撼到🤩
有成2/3个碗咁大,真系名副其实嘅「特大」🫨
食落非常鲜甜弹牙,虾膏亦系满满🦐
另外仲有3大片高质鱼片🐟
以及粟米、木耳丝、青葱作配菜🌽
真系超级足料❣️
汤底以新鲜虾头及虾壳熬煮🥘
仲要标榜系无味精❌
饮落海鲜味十足同时亦好清甜🤤
表面唔会好似某啲汤面舖咁有层油🤕
即使饮晒亦毫无负担、唔会觉得油腻/ 口渴😚
虽然个人觉得呢个份量及质素系值呢个价钱🫢
自选汤面方面我地就拣左呢个酸菜鱼汤😗
主菜可选鱼片/ 虾/ 鸡肉🥸
而主食方面亦有面/ 薯粉/ 米线可供选择🍜
酸菜鱼汤嘅酸味及麻香都十分突出✨
味道刚好唔会过咸,充满鱼香之余亦唔腥⭐️
鱼片非常新鲜、极度嫩滑🐠
一食就知绝非雪藏的一般货🥶
而且仲要啖啖肉、啱晒怕啃骨嘅朋友😉
💝蒸鱼肉烧卖配招牌特浓鲜虾汁 $28
呢个亦系好有惊喜的小食🥳
烧卖配上沙律酱+超浓嘅鲜虾汁👅
味道层次丰富、令烧卖更有鲜味🦀
表面仲特别撒上虾片碎🥨
整体口感更加多元💥
系非常有心思的创新配搭🌈
#medmad_forfood_central
#海虾 #虾汤 #海鲜汤 #酸菜鱼 #汤面 #烧卖 #鱼肉烧卖 #中式料理 #shrimp #prawn #prawnbisque #pickledcabbage #fish #noodles #siumai #chinesefood #hooheyhow #鱼虾蟹 #匠心汤底 #日日新鲜熬制 #全无味精 #一饮到底 #鱼汤控必食
#中环美食 #香港美食