2024-11-20
同妈咪喺上环西港城Shopping完,就行去附近好多人推荐嘅面馆 — 八刀面馆医肚。呢间小店真系高CP值之选,无论系汤底、配料定系面条都做得一丝不苟,令人一试难忘!😋店面唔算大,但系干净企理,充满住街坊小店嘅温馨感觉。我哋去到嘅时候差唔多坐满晒人,好彩仲有位。睇个餐牌,面嘅种类都几多,价钱亦都好合理。最后我哋每人点咗一碗招牌面。八刀汤牛腩捞面 (配油面) ($55)虽然叫咗少面,但系份量都好多!💪🏻 牛腩炆得啱啱好,肉连筋膜,口感烟韧软糯,入口即化。油面挂汁一流,加上佢哋嘅秘制辣椒油,真系正到无朋友!🌶️ 我平时好少食油面,惊太油腻,但系呢度嘅油面完全唔会,反而好香好惹味,食完都唔会觉得好滞。妈咪叫咗 猪杂王(细)配米粉 ($45)钟意食猪杂既朋友必食! 猪润、猪心、猪粉肠、猪肺、猪大肠、猪肚,仲有平时好少见嘅蝴蝶腩,全部都齐晒!😍 处理内脏真系好花时间心机,但系八刀面馆做得非常干净,完全冇腥味,非常新鲜。就连我平时麻麻哋猪杂嘅人都忍唔住试咗几啖,真系好惊喜!猪心爽口弹牙,猪润鲜嫩滑溜,其他内脏都处理得好好,冇过熟或者过生嘅情况。胡椒汤底好清甜,越饮越上瘾!👍🏻总括嚟讲,八刀面馆真系一间
八刀汤牛腩捞面 (配油面) ($55)
妈咪叫咗 猪杂王(细)配米粉 ($45)
总括嚟讲,八刀面馆真系一间值得推荐嘅街坊小店!价钱亲民,份量十足,味道又好,难怪咁多人排队帮衬。下次去上环,一定会再去食!💯
评分:
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
价钱:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
环境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服务:⭐️⭐️⭐️⭐️
推荐菜式: 猪杂王、八刀汤牛腩捞面
地址:上环苏杭街136号地舖
#思思贤 #ChillMyBabe #思思贤ChillMyBabe #全自费食评 #八刀面馆 #上环美食 #西港城 #香港美食 #面食 #牛腩 #猪杂 #街坊小店 #高CP值 #hkfoodie #foodie #noodles #hongkongfood #相机食先 #食好西