星期六出咗去上环买嘢,再顺便喺附近食晏。原来新纪元广场上面有餐厅,成日喺下面穿梭都唔知添🙈。从扶手电梯上二楼就会见到「RevTime殇城逆流」,店名好霸气!店内环境唔错,系小清新嘅感觉,其中窗边位有阳光照入嚟几舒服☀️。但到访日太晒,我哋就选择坐远少少。另一边厢,舖内嘅墙壁亦画上色彩缤纷、兼且别具意义嘅油画🎨。但如果餐厅全场爆满的话,座位之间就有少少迫。餐厅主打英法菜式🍽,不过同时亦系一间Cafe,提供各种特色饮品咖啡同埋甜品。呢度定价属中等水平,始终喺上环商业旺区都唔会太平,我相信平日一至五午市应该好旺场👏。传统英式早餐($148),All Day Breakfast基本上唔会整得难食😋,不过当然每间餐厅嘅出品都有分别,而呢度嘅特色就系丰富。早餐内容包括烟肉🥓、猪柳扒、脆薯饼、黑松露炒蛋🍳、蕃茄、烟三文鱼、司华力肠、约克郡布甸同沙律菜等,依个份量连男仔食都够饱。几样食材之中以Yorkshire Pudding约克郡布甸最特别🥞,香港唔系四周围有得食,但就喺英国几常见,多数系配烤牛肉。佢味道带咸,似面包多过甜点,质感尚算软熟。另外,烟三文鱼经稍为煎过,所以咸香突出。法式顶级牛肩($268
传统英式早餐
Yorkshire Pudding
法式顶级牛肩
法式顶级牛肩($268/CAB Angus),🥩牛肩扒餐几大份,一客有两大件肉,夹埋应该至少8安士。Flat Iron Steak呈三角形状,切开有少少筋,不过肉质一啲都唔韧,生熟度刚好,而且牛味都几浓郁。牛肩扒简单用香草调味已经好够味🌿,油份又充足,食落有满足感。
薯蓉
牛扒本身跟配沙律菜🥗,另外仲可任食薯条或薯蓉。我要咗薯蓉,餐厅分开用碗仔上,一份有成三球🥔,口感绵密,味道唔错。虽然任食,但都饱肚,食唔到几多。
鸡蛋与高墙
鸡蛋与高墙($68),呢杯系升级版嘅朱古力🍫,卖相一流。面头松起嘅白色泡沫系打蛋白,再加埋棉花糖同朱古力酱☁️,以添口感。热朱浓度适中,香甜唔涩。
Madelein
餐厅店员好好礼貌,服务贴心,而且仲为每位客人送上小心意甜品玛德莲蛋糕Madelein❤️,柠檬味几清爽。贝壳蛋糕好多地方都有,但咁的骰都系第一次见。
总括嚟讲,餐厅嘅咸食菜式有水准,味道不俗,份量足,系食晏嘅好去处👍。同时,餐牌上引用咗好多格言同电影金句,富有文青气息。世界上有那么多的城镇🏰,城镇中有那么多的酒馆,我却走进了「殇城逆流」。
2022-08-27
传统英式早餐