2021-05-23
平时同朋友可能食得多中西日韩台式餐🌍有冇谂过印度菜🇮🇳都会岩口味?印度菜注重香料嘅搭配 味道偏重而不油腻系香港其实有好多印度餐厅s不过想揾一间味道正宗👍🏻环境靓😍卫生👌🏻服务💯又坐得舒服嘅印度餐厅就可以黎喱间位于上环有10年历史嘅「印度皇」Basmati👏🏻👏🏻👏🏻📍喱间餐厅位置交通方便系上环C出口转左行1分钟左右就到去到会见到门牌 行上一层楼梯🆙餐厅好多座位 环境舒服预先book左枱 坐窗口位😍老板好热情 好亲力亲为👍🏻👍🏻🙏🏼会主动介绍啲野食同埋可以点样食好快仲上埋丰富嘅前菜 先讲我地今次order左咩main dishes 先:<Pani puri 炸米饼>This is a must try popular Indian street foodSmall cute puri balls filled with spiced and mashed potatoes~ 就咁同你讲,你可能以为系一旧「飞碟」🛸形状嘅小食🤣原来系1个个小巧酥脆嘅米饼装住啲薯仔蓉老板话呢个其实系印度人系夏天食嘅街头小食之一中间有个精致嘅樽仔装住秘制嘅薄荷酱汁酸酸甜甜 食之前倒埋落去米饼入面
有冇谂过印度菜🇮🇳都会岩口味?
印度菜注重香料嘅搭配 味道偏重而不油腻
会主动介绍啲野食同埋可以点样食
好快仲上埋丰富嘅前菜
先讲我地今次order左咩main dishes 先:
<Pani puri 炸米饼>
就咁同你讲,你可能以为系一旧「飞碟」🛸形状嘅小食🤣
原来系1个个小巧酥脆嘅米饼装住啲薯仔蓉
老板话呢个其实系印度人系夏天食嘅街头小食之一
中间有个精致嘅樽仔装住秘制嘅薄荷酱汁
酸酸甜甜 食之前倒埋落去米饼入面
味道really fresh🤩醒胃可口
<Green onion naan 姜葱烤饼>
食Indian food,必点naan😇
今次选左姜葱味
烧出黎嘅鸡略带焦香✨肉质鲜嫩
蒜蓉令鸡嘅味道层次更丰富😋
<Beef curry 咖喱牛肉>
牛肉加埋落去咖喱一齐食口感浓郁
老板好细心问我哋想食辣定系冇咁辣(normal spicy)
咖喱其实都系会有少少辣嘅唔会完全冇辣
好大方嘅杂果宾治 味道mix 到岩岩好
入面真系有好多杂果🤣👍🏻
Dessert:
<Kheer 米布丁>
Aka rice pudding with milk 味道唔太甜
口感平滑好得意
虽然Menu好似冇写 但老板送上比我地试