2009-05-14
今个中午, 难得清清闲闲, 本来有 Task 要上半山的但搬运架货车要4点几先到. 1点lunch time, 慢慢行过来 Exchange Square, Triple O 食过, 呢间日本拉面就一直都想一试. 系 Exchange Square 做生意, 价位果然 set 得高D, 不过, 以一个定食来计, 以份量来计. 又系几丰富既. 我本来是想食拉面的, 但等位时, 被路过身旁的一份汉堡扒吸引了. 于是, 叫了一个汉堡定食. 而同事就要了一份牛酒汤底拉面, 加烧鸡定食.先说拉面, 十足配料, 有叉烧, 有海带芽菜, 面好多, 份量果然劲, 俾咁既价钱, 幸好不是来碗碗大面细既面. 不然, 我们会好失望. 但同事那碗面上面的一块大牛油, 感觉好肥腻啊. 不过因为有牛油香, 而令到汤面更加香口. 定食相伴著的炸鸡, 点上沙律酱, 炸得好食而且仍旧保留丰富肉汁. Ichiban.汉堡定食, 有汤, 有沙律, 有酸菜. 大大块的汉堡扒, 加上日式烧汁, 用来送饭, 感觉不错. 肉质鲜味的汉堡扒, 不用刀叉去切. 用筷子一夹就开.定食味道不错, 份量上亦可以说值回票价. 唔.......
定食味道不错, 份量上亦可以说值回票价. 唔.......上等的面食, 设在上等的地方. 啱既. 味觉没有失望, 但荷包出血左少少.