2018-06-11
今日系皇悦酒店开会。开完差不多6:00。系时候揾晚餐食。就系酒店对面。新开咗一间台湾菜。见有位就入去试试。餐厅坐位宽敞坐得舒服。再望望餐牌。食物种类都算多。(楼上还有一层的)鲁手撕鸡~份量都好大碗,鲁肉及手撕鸡都好多又配埋椰菜及鲁蛋。味道比一般嘅鲁肉饭冇咁浓味。所以食落比较冇咁口渴。因为其他餐厅做嘅鲁肉饭酱汁好浓,所以每次食完都好口渴。但壹深就唔会。因为壹茶做嘅鲁肉比教淡味。台湾红烧牛肉面~好大碗,系用咗粗条阳春面。面嘅质地好烟靭。厨师控制时间控制得好好。面唔会太淋或太硬。白萝卜及红萝卜又淋又入味。牛腩及牛冇渣唔靭。炸物拚盘~炸墨鱼丸/炸鸡翼/炸盐酥鸡/台湾香肠(每款2件)。炸墨鱼丸里面系有墨鱼粒又弹牙鸡翼皮脆保留到肉汁炸盐酥鸡,鸡肉清炸浆唔厚台湾香肠,质感好烟靭,跟我食开嘅唔同。好钟意+$5可以叫饮品冬瓜茶, 第一次饮, 我觉得甜咗少少. 但都可以接受蜂蜜绿茶, 唔错, 不是太甜甜品叫咗仙草冻~芋圆/地瓜圆/紫薯圆/仙草(即是凉粉) 全部材料都系系台湾入口的. 好烟un今晚餐饭真系抵食. 又唔洗加一.
再望望餐牌。食物种类都算多。(楼上还有一层的)
炸墨鱼丸里面系有墨鱼粒又弹牙
鸡翼皮脆保留到肉汁
炸盐酥鸡,鸡肉清炸浆唔厚
台湾香肠,质感好烟靭,跟我食开嘅唔同。好钟意
+$5可以叫饮品
冬瓜茶, 第一次饮, 我觉得甜咗少少. 但都可以接受
蜂蜜绿茶, 唔错, 不是太甜
甜品叫咗仙草冻~芋圆/地瓜圆/紫薯圆/仙草(即是凉粉) 全部材料都系系台湾入口的. 好烟un 今晚餐饭真系抵食. 又唔洗加一.
题外话/补充资料:
如开party可叫到会架!