2022-11-30
今日参加游西贡旧区嘅本地团,导游介绍呢间粥店远近驰名,唔少人专程入嚟西贡食佢嘅即蒸拉布肠粉。听完导游讲之后,我哋趁今日行程完结,就冲过来食肠粉。大约下午三点来到,发现舖头正在清洁,才赫然发现原来平日舖头是下午二时关门。可能因为仲有米浆和粥水剩,陆续有食客到来表示想食肠粉和粥,店主都能即叫即整。既然导游都指明佢嘅肠粉米浆配方系做得好,我当然要试吓啦!叉烧肠粉 ($18)即叫即整拉布肠粉,叉烧系喺雪柜拎出嚟,保存得好。果然新鲜整嘅肠粉系好食,而佢令我最惊喜系肠粉皮有一定厚度得来唔会好硬实,依然保持到好滑,又带少许烟韧,的确系比一般粥店嘅肠粉做得好。 可是豉油比较咸,亦唔系太特别香,比较可惜。斋肠粉/虾米肠粉 (大 $14)本身我order咗份大嘅斋肠粉,但佢竟然来咗半份系虾米肠,而呢半份虾米肠我早喺入舖头嘅时候已经见到摆咗喺门口😑 斋肠同虾米肠价钱一样。Anyway,阻到佢收工都肯帮我整我就算啦😓。好彩虽然虾米肠比较冻,但系味道依然保存得OK。而斋肠当然系好食啦,热辣辣新鲜整好,只系点豉油已经够味。本身我唔食虾米,不过虾米肠里边加咗葱,比较香口,如果有得虾米肠走虾米就好喇哈哈😄
既然导游都指明佢嘅肠粉米浆配方系做得好,我当然要试吓啦!
叉烧肠粉 ($18)
叉烧肠粉
斋肠粉/虾米肠粉 (大 $14)
虾米肠/斋肠两沟