2020-08-06
攸桐妈饮饮食食游踪!而家新冠肺炎严重,大家都不敢外出,而且又有限聚令,真系会每人足不出户。但点都要抖抖气嘛!所以星期六就同咗攸桐爸去咗屋企附近嘅新记鸡粥食下午茶啦!我哋点咗一个贵妃鸡粥配炸肠,XO酱叉烧炒蛋饭同埋香炸鲮鱼球!贵妃鸡🐔粥首先,啲鸡🐔配埋啲粥真系一流,鸡🐔好滑,而啲鸡油又落哂啲粥度,两者嘅配搭真系正呀!炸肠由于佢炸肠系新鲜制造,所以等嘅时间要长少少。嚟到又够脆又好食,配埋甜酱麻酱!无得顶!XO酱叉烧炒蛋饭呢个系攸桐爸嘅至爱,每次去食必点!叉烧够松软,蛋又够滑,仲有啲XO酱,辣辣地真系食到停唔到。香炸鲮鱼球呢个都系新鲜制造,嚟度都系好热好正!所以我都忘记咗影相,一客其实有6️⃣粒架!🙈总括黎讲,我哋试咗几次,每个菜式或食物都系9️⃣0️⃣分以上架!
所以星期六就同咗攸桐爸去咗屋企附近嘅新记鸡粥食下午茶啦!
贵妃鸡🐔粥
炸肠