High tea除左去酒店打卡之外,揾间cafe安安静静咁坐一个下昼系唔错既选择,呢间cafe系连住纹身铺,所以会听到滋滋声,连间cafe都叫Zizizi, 真系几有创意又贴题😂但系唔觉得嘈或者烦,反而感觉几得意,加上因为唔可以太大声讲野骚扰纹身师专心做野,所以系个几宁静既地方,虽然地点唔系好显眼,但正正系咁慢慢叹杯啡☕️食件cake🍰都几写意同舒服😌 食物方面都好有惊喜,就算只系小店,用既材料唔马夫,味道亦都丰富有层次,真系食得几”滋”味😜😋(5 😍 系满分,🤩系半分)俄罗斯蜂蜜千层蛋糕 🇷🇺🍯🍰 - $48 (好味指数:😍😍😍😍🤩)呢个蛋糕🍰系用纯正既俄罗斯蜜糖🍯、优质既小麦粉🌾同埋香浓既奶油制成,当中唔会加水以保留原味道~ 同普通千层蛋糕🍰既做法有啲似,不过夹层系用酥脆既饼干🍪而唔系海绵蛋糕🍰,饼皮🫓需要擀平之后一片片烤熟,摊冻之后再用奶油一层层咁叠加,好花工夫ga~ 当蛋糕🎂做好之后放一段时间,饼干🍪会吸收左奶油入面既水分,变得湿润松软,食既时候配埋冰冻软滑既奶油,有层次感又好满足,感觉虽然会厚实啲但一啲都唔漏👍🏻 加上今次既蜜糖🍯香味真系芬芳馥郁,甜而不腻,唔会好似好多舖头咁用

(5 😍 系满分,🤩系半分)

呢个蛋糕🍰系用纯正既俄罗斯蜜糖🍯、优质既小麦粉🌾同埋香浓既奶油制成,当中唔会加水以保留原味道~ 同普通千层蛋糕🍰既做法有啲似,不过夹层系用酥脆既饼干🍪而唔系海绵蛋糕🍰,饼皮🫓需要擀平之后一片片烤熟,摊冻之后再用奶油一层层咁叠加,好花工夫ga~ 当蛋糕🎂做好之后放一段时间,饼干🍪会吸收左奶油入面既水分,变得湿润松软,食既时候配埋冰冻软滑既奶油,有层次感又好满足,感觉虽然会厚实啲但一啲都唔漏👍🏻 加上今次既蜜糖🍯香味真系芬芳馥郁,甜而不腻,唔会好似好多舖头咁用啲似糖浆个甜而唔香既蜜糖🍯 如果再有啲特别味就更加surprise~

芝士贝果配焦糖饼碎芝士忌廉 🧀🥯- $48 (好味指数:😍😍😍😍)
整既时候用左传统既无油无奶配方,糖分少啲感觉健康啲,口感烟韧厚实,表皮有啲烤到焦焦地既芝士🧀,味道似系平时食腿蛋包🥓🍳🥪上面焗左既芝士🧀皮咁,具体啲就系有啲似金文毕芝士既味道咁,酥香幼滑~ 里面既馅料有两边,一边依然系浓郁有咸香既芝士🧀,另一边就系配左焦糖饼碎既,有肉桂焦糖既香味几特别,口感酥酥甜甜几好食😋 令到成个bagel更加丰富~ 如果喺芝士方面可以做多啲变化就更加惊喜😜

抹茶脏脏咖啡🍵☕️ - $50 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
之所以叫做脏脏咖啡,系因为从视觉上睇,整杯咖啡表面被Espresso浓厚既油脂盖住,显得有啲污糟,所以有左呢个名~ 整Dirty既时候由于Espresso系直接流入杯中,Crema保存完整,所以喺第一啖就已经闻到浓烈既香气,同时感受到同冻牛奶mix交错既双重口感,加上有埋入口温醇回甘既抹茶🍵,似绿茶🍵带啲海苔味,有啲粉粉地既感觉,更加贴合呢个dirty coffee既意思,有层次感得黎,每样味道都突出,真系好饮😋 不过唔系抹茶🍵大fans既话就可能会觉得涩左啲

特浓忌廉朱古力🍫 - $40 (好味指数:😍😍😍😍)
有浓浓既可可味,口感绵密细致,加埋少少cream既奶香,好rich同fluffy,又唔会太甜,尤其宜家冻冻地,有杯热朱真系暖笠笠🥰 不过相对上无咁特别所以就比左4分~

好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩