2021-05-28 193 浏览
昨日系户外做左半日嘢,无咩胃口,所以谂住简单快食碗粉,饮杯冻饮降一降温后,便赶住继续户外的工作。见到店内无咩客,得3枱,谂住应该好快出到餐就入左去。入座后,店员礼貌告之,顾客需自行扫枱面上一张QR code纸(是收据那种热敏纸)进入网上系统,并自行落单,过程中有问题的话,可再叫佢。落单过程顺利,我order左一个生牛肉河(小碗,走洋葱)及冻蔗汁,共$45。蔗汁好快到左,谂住碗粉都好快上到,但问题就开始出现啦!我坐左约15分钟后,听到隔离个枱食客开始向店员追单,然后对面个枱客又系追单,但店内加埋我先4枱客,咁少人都要追单?😳开始心感不妙,跟住过左5分钟后,我碗粉都未上,所以都叫店员帮我叫单。跟住门口带位个位店员覆我话食物黎紧,就得,等多一阵。如事者,我再等多5分钟,前后等左廿几分钟,终于等到碗粉到。一见到碗粉,当堂吓亲,虽然我知是小碗粉,但真心无谂过细碗成咁(好彩热到无咩胃口),然后我只是order左走洋葱,佢就连芽菜同葱都走埋,变成得返粉及牛肉。因为赶时间,所以无出声,谂住拿拿声食完就走,点知连杯蔗汁都中伏,唔知系煲㶶左,定系佢落左 d 咩材料,隐约饮到一阵苦味,自问不嬲好有衣食既我,

蔗汁好快到左,谂住碗粉都好快上到,但问题就开始出现啦!

因为赶时间,所以无出声,谂住拿拿声食完就走,点知连杯蔗汁都中伏,唔知系煲㶶左,定系佢落左 d 咩材料,隐约饮到一阵苦味,自问不嬲好有衣食既我,都要投降,饮剩半杯。

最后,谂住叫埋单走人,一直等唔到店员路过。门口带位就挂住抹野,企在店中间个个就发紧梦,对眼擘大企系度,但个视线唔知放空左去边,明明望到佢正面,但挥晒手都系望你唔到,结果要大声叫,仲要叫一声唔得,要再大声叫到成间舖都听到先有反应。佢行到埋嚟,我话叫埋单,佢就叫我自己出去埋,但枱面除了个张QR code纸外,并无其他平时见的收据。我唯有问佢一声是否罗呢张纸(张QRcode纸)出去埋单?我只系想确认下,佢就九唔搭八,机械人式覆述:「你出去埋单,或覆述枱号就可以。」

好后悔,食到成肚气,发誓以后都唔会再食锦丽。🤬🤬🤬
2021-05-27