2023-05-17 1845 浏览
等到老友「洪哥」星期六短周,加上地铁有半价,所以,两支公专登入到嚟大屿山行山,而今次选择嘅喺由梅窝起步行,经南山古道、南大屿郊游径上到伯公坳,再过对面接地塘仔郊游径,然后落返石门甲,再去逸东邨食番个下午茶补一补,行得够晒皮。因为上年年尾嚟过呢边住民宿Staycation,所以对「满东」、「逸东」都有啲认识,而今次所试嘅喺「大少烧味」,因为好似睇见啲食评都唔错。 一入去,以旧式大排档嘅铁皮绿作主色,再加上唔少怀旧元素,尤其喺地下怀旧嘅纸皮石地砖。临尾跟收银阿姐倾开,原来租舖时喺应房署要求相配合,跟番整个逸东街市所走嘅怀旧路线,如果有入过逸东街市嘅朋友都知,𠮶个室内冷气街市装修好特别。下午茶餐有唔少选择,而平时行完山食下午茶都喺食得轻怡啲,三文治餐呀、菠萝油餐呀之类,但今次一早入嚟行山,预咗会早少少完,只预咗少少干量垫垫肚,所以,下午茶两支公都喺食返碟头嘢。餐具、餐纸、糖包就照茶记一贯设定,摆晒喺枱侧嘅抽柜里边,大大个枱号手写咗喺枱边,喺好老派嘅做法,又多添半分怀旧味道。干炒肉片乌冬 $44虽然话喺下午茶餐,但蛋份量一啲都唔可以少觑,分量非常十足,而且喺即叫即炒,嚟到分外热焫焫,好有镬气咁
干炒肉片乌冬 $44

虽然话喺下午茶餐,但蛋份量一啲都唔可以少觑,分量非常十足,而且喺即叫即炒,嚟到分外热焫焫,好有镬气咁,老友食落就话惹味香浓,乌冬保持咬口感,不过佢话肉片就似大条嘅肉丝多啲,但最紧要个口感都喺保持松化。
干炒肉片乌冬
马来炒贵刁 $44

同样小弟所拣嘅炒贵刁,一样大大碟,真喺唔觉得喺下午茶餐嘅份量,因为好多时出面食下午茶餐嘅碟头饭,都喺迷你版,再者依度亦都无话将货就价少咗材料,你见虾仁、叉烧、炒蛋一样混到满满,而且,个咖哩味好香,叫人食得好滋味,个人而言,喺觉得有少少油啫。
马来炒贵刁
热奶茶、热斋啡

嚟到茶记,小弟就唔使讲一定喺拣热奶茶,同埋睇见佢哋个水吧,有种怀旧味,感觉都冲得会唔失礼,实际上饮落都真喺甚有水准,茶底够醇厚而幽香,茶奶比例又恰到好处,喺好有水准嘅出品,此外,更加喺钟意佢哋嘅厚身瓦杯,咁先喺饮奶茶嘅风味嘛!
热奶茶、热斋啡
食完饱晒,气力都返使嚟,索性由「逸东」行返出去东涌搭地铁走,完满结束今日大屿山嘅小长征!