2023-08-12
铜锣湾有好多值得推介嘅餐厅,除登龙街,希云街就系另一个好选择。近加路连山道,车房附近,有一间舖仔细细主打台湾嘢嘅舖头,tea time 价钱好合理,居然最平$39就有交易,啱晒想食平啲但又想出去食lunch嘅打工仔。Tea Time 2点半开始,有汤面或饭可以拣,另配餐饮,+$2至+$10不等。但要留意,下午茶为星期一至五,六同日就正价减10元。⦿糖心蛋肉燥饭 加 鸡翼味道偏甜,带台湾𠮶种冰糖甜嘅感觉。猪肉碎炒得好香,另外仲有切条嘅五花腩肉,增加咗口感。糖心蛋仅仅熟,好香好绵,好好送饭。个人钟意饭底好够热,好有水准🤝⦿双拼面 猪大肠拼金钱肚米粉朋友大赞爽脆米粉,好爽口好滑身唔会过淋。第一啖要试吓个汤底,卤水汁唔会过咸,仲带有少少牛肉牛腩味道。⦿蒜香炸豆腐必点小食!好香口,薄薄一屎粉,带点炸蒜嘅香气,但食落无炸蒜𠮶阵苦涩味,豆腐keep到好软好嫩嘅质感,即叫即炸超加分。⦿自家制蒜蓉酱不得不赞!超香微微辣,配落豆腐,层次高咗一层!有得单买一樽就正
⦿糖心蛋肉燥饭 加 鸡翼
个人钟意饭底好够热,好有水准🤝
⦿双拼面 猪大肠拼金钱肚米粉
⦿蒜香炸豆腐