2016-07-02 5150 浏览
同朋友约咗喺朗豪坊行街行到攰,揾个地方抖一抖,饮个下午茶先!经过红葱头,见到餐牌嘅选择好丰富,价钱都好相宜,而且门口招呼我哋嘅侍应都非常之热情,就入左去坐啦。我哋两个行咗成日,都非常之肚饿总共叫左三个下午茶餐。朋友拣咗德国腊肉肠煎蛋公仔面,我就拣咗芝士忌廉汁烟三文鱼焗长通粉。我哋两个拣完主食之后,都不约而同咁对于铁板一口牛好有兴趣,咁我哋就决定好放肆咁样叫左三个餐呀!《芝士忌廉汁烟三文鱼焗长通粉》呢个系明智嘅选择,芝士忌廉汁好幼滑,好香浓。烟三文鱼份量都好多。至于长通粉,火候控制得非常好,焗到烟烟靱韧咁。呢个焗长通粉上面,仲有少少香草吊味,增加左味道嘅层次。香滑嘅忌廉汁,陪半熟嘅三文鱼,加上烟韧嘅长通粉,口感一流,一阵间就食晒一大碟啦!《德国腊肉肠煎蛋公仔面》朋友系公仔面怪,去到边度见到公仔面都一定会叫黎食。个人对公仔面就冇乜兴趣,所以就冇试食。只系食咗一啖佢嘅德国肉肠,小小辣都几好食架。《铁板一口牛》呢个牛肉佢哋用咗铁板上,上枱嘅时候都保持左一定嘅热力,增加左食物嘅口感。厚切牛肉粒成功甘锁住左肉汁,一啖咬落去,好juicy。牛肉粒都有牛味,调味方面,都系偏重口味嘅。有少少惊喜嘅地方,

《芝士忌廉汁烟三文鱼焗长通粉》

《德国腊肉肠煎蛋公仔面》

《铁板一口牛》
呢个牛肉佢哋用咗铁板上,上枱嘅时候都保持左一定嘅热力,增加左食物嘅口感。厚切牛肉粒成功甘锁住左肉汁,一啖咬落去,好juicy。牛肉粒都有牛味,调味方面,都系偏重口味嘅。有少少惊喜嘅地方,就系中间嘅配菜,吸晒牛肉汁嘅牛肉味,同埋调味嘅黑椒同牛油味,正!

两个女人食完三个餐,其实已经好饱架啦!但女人食甜品又系另一个胃、见到雪糕又是心心眼,一人叫咗一份雪糕杯。

《红豆豆腐雪糕杯》
雪糕唔多奶,质感有少少似雪芭,减肥就啱晒啦!豆腐味非常之清新,配合小小甜嘅红豆酱汁,感觉好match。清新嘅雪糕杯做丰富大餐嘅饭后甜品一流。至于朋友个芒果味雪糕,我实在太饱啦,所以冇机会一试。

食咗咁多野,每人都系$100左右,价钱非常亲民。
2016-06-03