2018-01-28
今日同老公上朋友位于铜锣湾的屋企前有少少肚饿所以就去咗<米线阵>买外卖下午茶。其实明珠广场里面一大个舖位都系佢哋集团既,之后再将个大铺位再细分唔同名称嘅食肆。 下午茶选择都几多,而且都系30几40蚊左右有交易,价钱唔算贵。最后我选择咗I餐<鲜炸猪扒炸蔬菜盒米线 >,但落单时个职员同我讲冇晒炸蔬菜盒,问我介唔介意转木耳,果下我不知几开心,其实我钟意食木耳多个炸嘢。炸猪排系半煎炸嘅方式,所以食落唔算好热气,而且味道都唔错,有猪肉味唔会淡茂茂的,肉质亦算不错有口感,唔会畀松肉粉<嗱>到淋晒。而汤底我就叫咗少辣嘅麻辣汤底,就咁睇好似有哋淡色,但其实都几够味而且辣度亦ok,平时喺<阿哥米线>食开十小辣嘅我都应付到。配埋加3蚊转嘅薯粉一起吃都不错,薯粉嘅分量,系正常下午茶分量唔会特别太多, 成个餐连埋外卖加1蚊就$44仲有杯热饮,铜锣湾嚟讲算几抵食。