2019-01-19
行开ifc想揾个地方坐下休息下,见到Tea WG有afternoon tea,环境唔错,价钱相宜,于是就入去试一试。今次我地点左Mahattan Tea Set,有4款canepés,2件Scone,4件Macarons,同埋两壸茶。依度有过百种茶可以俾你拣,有选择困难症嘅你同我真系唔知点算好,好彩侍应们都好乐意跟据你嘅喜好推荐几款茶俾你。最后我地拣左牡丹茶同埋朱古力伯爵茶。朱古力伯爵茶闻落去有好香嘅朱古力甜味,饮落去首先有淡淡嘅朱古力味,之后citrus嘅香味再慢慢渗出黎,饮落非常舒服,好放松。三层架嘅底层系四款咸点,每一款都几精致。我今次就试左依两款嘅小食,每一款都系一啖就食晒。后面𠮶个菇几juicy,配上鹌鹑蛋几夹。第二层系Scone,配上jam同whipped cream。Scone湿度适中,食起上黎唔会太辛苦,不过有啲实,如果松软少少会更好。另外,果占果味好香,配上Scone食唔错。最顶层系四件Macarons of your choice。今次我试左Earl Grey Fortune & Chocolate(lowkey配番我壶茶),同埋Pink Garden Tea &
三层架嘅底层系四款咸点,每一款都几精致。
最顶层系四件Macarons of your choice。今次我试左Earl Grey Fortune & Chocolate(lowkey配番我壶茶),同埋Pink Garden Tea & Lychee。前者朱古力味比较浓,啱晒chocoholics,后者偏甜,荔枝味好淡。
以三层下午茶黎讲,依个算系值得食嘅,食物唔错,茶更加出色。