2021-06-21
经过如心广场,见倒有间咖啡店叫espresso Alchemy 门口装修好靓,落地玻璃又光猛,马上比佢吸引左入去chill吓入到去见倒餐厅menu 好多嘢食,而且全部野食都系打卡级卖相好精致亦很吸引。😻叫了一份牛肉杂菌三文治伴沙律配柠檬酱醋($88),牛油果多士伴沙律配柠檬酱醋($69),蓝莓合桃蛋糕,1杯Flat White($38)及 1杯cuppuccino($42)。先讲两杯咖啡,扑鼻而来既咖啡香味加上靓靓拉花已经令人食指大动。主菜系牛肉杂菌三文治伴沙律配柠檬酱醋三文治很大份,大量牛肉加埋炒香了的蘑菇及洋葱😻,而且半焦香既面包上搽上芥茉酱食落更加有层次感令牛肉既味道更加特出。另外配上一些沙律菜可以中和平衡一下食起上来没有感觉太油腻😍👍🏻感觉清新好多。另一份系牛油果多士伴沙律配柠檬酱醋牛油果软滑,系熟透果啲,食落有牛油一样既口感但就健康好多啦。唔同既沙律菜加埋红红的蕃茄,酸酸甜甜好醒胃呀。最后作为甜品既蛋糕里面有香脆既合桃衬埋蓝莓,充满自家制的味道。唔系好甜岩哂女仔既口味,叹一啖蛋糕加一啖咖啡,优优闲闲为成个午餐画上一个完美句号。😻
主菜系牛肉杂菌三文治伴沙律配柠檬酱醋
另一份系牛油果多士伴沙律配柠檬酱醋